Film

Skribent

Alexander Kardelo

5 november 2021 | 19:00

Sean Astin: "Det Sam och Frodo har är äkta kärlek"

"Sagan om ringen"-stjärnan Sean Astin mötte fans under en frågestund på Comic Con Stockholm.
Så sent som i tisdags fick Sean Astin erbjudandet om att komma till Sverige för Comic Con Stockholm, för att i sista stund ersätta David Harbour. 36 timmar senare satt han på ett plan för sitt första publika framträdande på två år.

Under fredagen mötte han en förväntansfull publik på Kistamässan där många naturligtvis ville höra mer om hans roll i ”Sagan om ringen”, den episka fantasyfilmen som fyller 20 år i år.
 
Sean Astin var på gott humör och tog tid på sig med varje fråga, bjöd på anekdoter och skön stämning. Han övertalade till och med publiken att sjunga den svenska nationalsången för honom - "en tradition i varje land jag besöker." Sen var det dags för frågestund i 45 minuter. Vi var på plats för att plocka ut höjdpunkterna.
 
Sean Astin fotas med fans under sitt Sverigebesök. Foto: Comic Con Stockholm
 
"Sagan om ringen"-böckerna är så pass älskade. Kände ni en press under arbetet med filmen på att få till det rätt?

- Jag tror det fanns mycket press, men det berodde mer på den episka skalan, och att vi spelade in tre filmer på en gång. Allt kändes enormt. Men jag kände inte till böckerna innan vi gjorde filmerna. Jag kände inte den pressen. Det var först efter premiären, när vi reste världen runt och träffade fans, som jag förstod hur mycket böckerna och karaktären Sam betydde för folk. Hade jag vetat det innan hade jag nog blivit för självmedveten. Men det var viktigt för alla att få till det rätt. Även om det innebar för Peter Jackson att stryka stora delar ur böckerna.

Sean Astin kommer själv in på Amazons kommande tv-serie "The Lord of the Rings" och medger att han har höga förväntningar:

- Jag kan knappt vänta! Jag har stora förhoppningar om att serien ska bli fantastisk. Men den kommer inte bli samma sak som vår film. Jag har aldrig haft något emot remakes. Folk var upprörda över "Ghostbusters", men vad spelar det för roll? Om något nytt kommer ut och är fantastiskt, wow, då har vi två bra grejer! Och om det är hemskt? Mäh, då behöver jag inte titta längre. Folk kommer säkert att i hundratals, tusentals, år titta på den här historien och karaktären Sam, och förhoppningsvis hittar de egna nytolkningar.
 
Sean Astin i "50 First Dates" - en annan publikfavorit som kom på tal.
 
Vad tycker du om Comic Con och den här typen av gemenskap?

- Jag har varit på så många Comic Cons och sci-fi-mässor, säkert 150 stycken sedan "Sagan om ringen" kom ut. Men jag har inte kunnat åka på två år. Detta är min första sedan hösten 2019. För mig är såna här platser speciella. Alla möjliga människor, som kanske inte känner sig bekväma i andra miljöer - nördar, geeks - får mötas på ett tryggt och säkert ställe. Och det betyder mycket för mig. Det har varit som mitt hem de senaste 20 åren. Och man får besöka så många städer, man känner sig som en rockstjärna!

Förutom Sam, vilken annan karaktär har varit roligast att spela?

- Doug i "50 First Dates". Folk älskar den filmen! Och den filmen påminner mig om att inte ta saker så seriöst. Det är en bra sak att komma ihåg i den här världen.
 
Ett annat fan frågar om skådespelarens syn på relationen mellan Sam och Frodo, den starka vänskapen som är en av filmtrilogins viktigaste delar.
 
Det känns som en kärlekshistoria mellan Sam och Frodo i filmerna och i böckerna. Och när Sams fru dör, åker han för att besöka Frodo - eller bli tillsammans med honom? Det vet vi inte. Hur ser du på det?

- Jag fick just lära mig detta av en Tolkien-expert tidigare idag, det kände jag inte till. Men jag tror att kärlekshistorien mellan Frodo och Sam är äkta. Den är vad du ser. "Vänskap" betyder kärlek. Det betyder tillit och förtroende. Vad kärlek än är, så är det vad de har. Pratar man med folk som har varit i krig, så har de upplevt något tillsammans som ingen annan kan förstå. Varken Aragorn eller Pippin och Merry kan förstå vad Frodo och Sam har varit igenom.

- Det finns ett speciellt band mellan de två manliga hobbitarna. Och vi lever i en ny värld nu, där vi tänker annorlunda kring kön och sexualitet och pronomen - jag liknar det vid 60-talets sexuella revolution. Ett nytt sätt att tänka kring vad kön innebär. Det lustiga är att de alltid skojar och kramas, de uttrycker sig på ett kärleksfullt sätt som vi naturligt förknippar med äkta makar eller kärleksrelationer.

- Jag besväras inte av tanken på deras sexualitet. Jag tycker att deras rena och äkta kärleksrelation överstiger all kärlek som någon någonsin har upplevt, i denna värld eller någon fantasivärld. Eftersom den är så sann så har den blivit så betydelsefull för folk.

- Och jag är säker på att de båda är bra kyssare, avslutar Astin till publikens applåder.
 
Kändisbesök på MovieZines Comic Con-panel!
 
Tidigare idag gjorde Sean Astin också ett oväntat besök på MovieZines Comic Con-panel om "Sagan om ringen". Undertecknad höll i panelen med vår recensent Charlotte Brange, Viktor Landegren från 100MICC Podcast och Tolkienexperten Adam Westlund bland gästerna, där vi dök ned i den 20-årsjubilerande storfilmen. Skådespelaren bakom Samwise Gamgi dök upp som en hemlig cameo, och stannade kvar i nära tio minuter för att svara på panelisternas frågor och nörda loss om Sams roll i trilogin.
 
Sean Astin medverkar på Comic Con Stockholm även under lördagen och söndagen.
| 5 november 2021 19:00 |