Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

26 oktober 2015 | 19:00

Elijah Wood: "Jag kommer få vara Frodo hela livet"

Filmstjärnan pratar med MovieZine om zombiebarn, Rainn Wilson och rollen han aldrig slipper ifrån.
Nämn Elijah Wood och de flesta tänker på när han spelade en liten hobbit på en stor resa med en ring. Men den nu 34-årige skådespelaren har hunnit med mycket mer under sin karriär, inte minst har han ett eget produktionsbolag som gör skräckfilm. 

Häromdagen fick vi en pratstund med Wood om Frodo (såklart!), hur han ser på Hollywoods framtid, och dvd-aktuella "Cooties" - en skruvad skräckkomedi om vad som händer när skolbarn blir till zombies.

Var kom den här galna idén ifrån?

- Vi har ett produktionsbolag, och min partner Josh var den som kläckte idén. För fyra eller fem år sedan kom han till mig och vår kollega Daniel med ett koncept som är i stort sett det du ser i filmen. Ett zombielikt virus påverkar barn som inte nått puberteten än, och förvandlar dem till vildar. Vi blev genast förälskade i idén, och vi var chockade över att det inte hade gjorts något så här galet på 70- eller 80-talet på samma tema. Idén nådde Leigh Whannell som också blev förälskad i den och han ville skriva vårt manus. Den enda skillnaden var att vi tänkte oss en seriös skräckfilm, inte en komedi. Men när vi satte oss ner med Leigh sa han: ”Den heter ju ”Cooties”, det måste vara en komedi”. Han hade rätt. Han ville skriva den med sin polare Ian (Brennan). Att medskaparna bakom ”Glee” och ”Saw” ville göra en zombiefilm med barn kändes väldigt spännande.

Det känns som att jag aldrig mer vill äta kycklingnuggets. Eller någonsin skaffa barn.

- Jaså? Wow! Då har vi lyckats med något.

Rainn Wilson har många fans bland våra läsare, hur är han?

- Rainn är bäst! Jag älskar Rainn. Vi har faktiskt jobbat med honom på två filmer nu. Han är med i ”Cooties” och i en film vi producerar som heter ”The Boy”. Rainn är helt enkelt underbar, en fantastisk skådespelare och superrolig. Han är en skön kreativ partner. Han blev förälskad i sin karaktär Wade och i vad vi försökte göra med ”Cooties”. Han var väldigt rolig att jobba med och jag skulle gärna göra det igen.Jag gillade det lilla hobbit-skämtet som ni smög in i filmen. Hur känns det för dig att ständigt bli förknippad med rollen i ”Sagan om Ringen”? 

- Det är något jag har fått acceptera för länge sedan. Filmen blev snabbt en del av popkulturen, och sedan kom det fler filmer. Jag insåg att det skulle leva med mig för resten av mitt liv. Tack och lov är det filmer som jag älskar, och jag minns den erfarenheten med mycket värme. Jag fattar. Jag kommer få vara Frodo hela livet. Och det är okej.

”Sagan om Ringen” kommer alltid bli ihågkommet som något speciellt. Men du har gjort så mycket annat också. Vilken roll är du mest stolt över idag? 

- Oj, det är en svår fråga. En av de filmer som var en otrolig erfarenhet för mig under inspelningen var ”Grand Piano”. Den kom ut för ett par år sen. Regissören är en god vän, vi spelade in i Barcelona, och rent kreativt var det en av mina bästa inspelningar.

Vi har också sett dig i ”Maniac” och ”Open Windows” på sistone. Dras du till thrillers och mörka filmer?

- Ja, genrefilm lockar mig definitivt. Men det finns många nyanser, det går inte att definiera så lätt. Där finns några av de filmer som jag älskar mest. Men det handlar också om vad jag läser för manus, vilka roller jag kan relatera till och får chansen att spela. Nuförtiden blir det mycket genrefilm, men det är inte avsiktligt.

Är du ett skräckfan?

- Ja! O ja. Jag skulle inte ha mitt företag annars. Vårt mål är att göra skräckfilmer och det råkar vara min favoritgenre.

Vad tror du att du gör om 10 eller 20 år i den här branschen, som ständigt förändras?

- Jag har verkligen ingen aning om vad om väntar runt hörnet. Jag tror att jag så småningom kommer att regissera. Men jag försöker leva mitt liv med väldigt lite planer, på gott och ont. Jag gillar att ha det så. Jag har inte mycket förväntningar och jag vet aldrig vad som kan dyka upp. Jag är öppen för allt och anpassar mig lätt. - Det är en väldigt intressant tid för filmbranschen. Det verkar som en fantastiskt spännande tid för independent-filmare, med så många distributionskanaler. Independent-genren går igenom en renässans just nu. Vem vet vad som händer med filmstudios? Bubblan spricker snart, tror jag. Allt fokus ligger på superhjältefilmer och franchiser, det verkar vara det enda de vill göra idag, men det kan inte hålla så länge till.

På tal om franchiser. ”Bilbo” sägs vara din favoritbok, så vad tyckte du om Peter Jacksons ”Hobbit”-trilogi, som ett fan? 

- Den var min favoritbok när jag växte upp, absolut. Filmerna är väldigt bra! De har uppenbarligen fått utöka boken, de tog också med vissa delar ur tilläggen till ”Sagan om Ringen”-böckerna. Vad jag verkligen älskade mest med de här filmerna är hur de bygger upp till händelserna i ”Sagan om Ringen”. Hur Sauron återföds, och allt det där. 

Om vi backar 25 år, så var din allra första filmroll i ”Tillbaka till framtiden del II”. Den råkar vara väldigt omtalad just nu. Hur minns du den erfarenheten?

- Haha, ja, det är den tiden nu. Och vi lever i en värld utan flygande bilar? Det var en otrolig erfarenhet för mig. Jag var väldigt ung då, åtta år gammal, men jag hade sett originalfilmen och var därför redan bekant med Hill Valley. Att vara på den inspelningsplatsen, dessutom i framtiden med alla futuristiska bilar, var helt och hållet mind-blowing för min åttaåriga hjärna.


"Cooties" finns nu på Blu-ray och DVD. Närmast ser vi Elijah Wood i fantasyfilmen "The Last Witch Hunter" med Vin Diesel.
| 26 oktober 2015 19:00 |