Cooties 2014

Komedi Sci-Fi Skräck
USA
96 MIN
Engelska
Cooties poster

Synopsis

Efter att en avsides skola drabbas av ett virus så blir skoleleverna allt annat än söta små barn.
Ditt betyg
2.6 av 48 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Cooties
DVD-premiär
26 oktober 2015
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

25 oktober 2015 | 11:00

Elijah Wood vs zombieungar

Om du undrat vad Elijah Wood sysslat med sedan “Sagan om ringen”-filmerna så ta en titt på den här skräckkomedin han producerat och spelar huvudrollen i. Infekterade chicken nuggets förvandlar lågstadieungar till blodtörstiga zombies. Småkul men inte mer än så.

Tack och lov att man inte längre försöker översätta filmtitlar. Isåfall hade “Cooties” troligen hetat “Tjej/killbaciller” (vilket är det svenska ordet för cooties). Eller möjligen något i stil med “Läbbigt drag i plugget”. Nu får den i vilket fall heta “Cooties”, en titel som inte säger så mycket egentligen.


I den här skräckkomedin är infekterade chicken nuggets roten till det onda då den förvandlar slumpmässig lågstadietös till blodtörstig zombie som snart sprider viruset bland sina klasskamrater. Lärarstaben, med vikarieren Elijah Wood i täten, tvingas barrikera sig i skolan medan de rabiata snorungarna stampar på skolgården.


Det är en skräckkomedi med mer betoning på komedi än skräck (våldet är förvånansvärt nedtonat och sker ofta utanför bild). Läskiga, blodtörstiga barn har vi naturligtvis sett förut i genren men det är någon slags första när man inte spelar på deras läskiga oskuldsfullhet utan släpper loss dem ordentligt.


Extra kul blir det att de som tvingas slå tillbaka är deras inte alltid så sympatiska lärare. De nämnvärda skådespelarna har kul även om materialet kanske inte är deras mest utmanande. Det är mycket typecasting - Wood är sin vanliga mesiga hjälte, Rainn Wilson douchebag, Jack McBrayer (“30 Rock”) korkad tönt, Jorge Garcia (“Lost”) pundare - men det funkar. Härligt också att även brudarna, Alison Pill (“Newsroom”) och Nasim Pedrad (“SNL”), får gott om spelutrymme.


Filmens främsta brist är att debuterande regiduon Jonathan Milott och Cary Murnion inte har mycket personlighet att erbjuda filmen. Den har inte mycket till stil utan är mest småkul idéer staplade på varandra. Kanske hade det blivit mer intressant om manusförfattarna (och birollsinnehavarna) Leigh Whannell (“Saw”, “Insidious”) och Ian Brennan (“Glee”, “Scream Queens”) tagit sig an regijobbet.


“Cooties” sållar sig knappast till de stora zombieklassikerna, då humor såväl som splatter är på en alldeles för lagom nivå. Den är å andra sidan långt ifrån så dålig som många andra försök inom genren är. Om ingen ny “Shaun of the Dead” så fortfarande en tillräckligt underhållande parantes.

| 25 oktober 2015 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Cooties
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu