Film

Skribent

Alexander Dunerfors

20 december 2014 | 13:00

Så tycker kritikerna om "The Interview"

Var det värt det? Amerikanska recensenter tycker till om filmen som fått Nordkorea att hota med terror.
På pappret såg det ut som ännu en dum, harmlös kompiskomedi med radarparet Seth Rogen och James Franco. Men att driva med Nordkoreas diktator Kim Jong-un gör man visst inte ostraffat. Filmbolaget Sony fick smaka på en rejäl hackattack, och efter hot om bombdåd och annat otrevligt valde man att stoppa filmen. Ingen biopremiär, ingen premiär alls - som det ser ut nu, iallafall. Självaste Barack Obama har gått ut med att det kanske inte var så bra gjort att vika sig. Inte ska Nordkorea komma i vägen för amerikansk yttrandefrihet. 

Men, vid sidan av all kontrovers, läckta mail och skriverier. Vad är det vi inte får se? Var det så hemskt farligt och stötande egentligen?

Innan det värsta bröt ut kring "The Interview" hann en del filmskribenter se filmen och få ut sina recensioner. På Rotten Tomatoes samlar komedin 52% "fräschhet", vilket innebär att hälften gillar´t, hälften ogillar't. "Manuset erbjuder måttliga skratt, som förstärks av filmens två sympatiska huvudroller", lyder det sammanfattande omdömet. 

ScreenRant ger filmen en positiv recension för flera sköna bitar och en galen final:

"Som komedi känns det som att filmskaparna kastar upp allt på väggen och ser vad som fastnar. Lösa scener och skämt avlöser varandra, men här finns verkligen roliga stunder (…) Filmen är som bäst när den hejdlöst parodiserar Nordkorea och dess diktator. Men i slutändan blir det roligaste att höra publikens reaktioner: Var all uppståndelse bara för det här?"

The Playlist hör till dem som överraskats positivt:

"Handlingen liknar inget tidigare gjort: att namnge en livs levande diktator, porträttera honom med en lookalike och sen döda honom för publikens rena nöje, det är vågat (…) Goldberg och Rogen levererar en spionthriller-komedi som aldrig fördummar spänningen. Killarna tog en stor risk men lyckades att med finess få fram något chockerande och nytt."

Även HitFix skrattade högt flera gånger:

"The Interview är ofta riktigt rolig och bevisar än en gång att Rogen och Goldberg kan göra vad som helst, oavsett hur mörkt det är, för ett skratt. Och att karaktärerna är precis lika viktiga som skämten."

TIME var däremot inte imponerade:

"Utöver den vågade premissen är det ännu en Rogen-fars om glada pundare som försöker rädda sitt skinn undan trubbel (…) Bland alla platta rollfigurer är det Kim Jong-un som är den mest komplexa och sympatiska - eller minst patetiska - spelad med både charm och ondska av Randall Park från "Veep" (…) Du kanske kommer älska filmen, när du väl får se den. Men hoppas inte på någon slagkraftig politisk satir."

The Wall Street Journal går steget längre i sin sågning:

"Att se filmen är tortyr från början till slut. Hur kunde den här kalkonen någonsin släppas igenom? Det måste ha börjat för några årtionden sen, när studios insåg att ungdomar kommer se vilken skit som helst bara det marknadsförs rätt."


Turerna kring "The Interview":


| 20 december 2014 13:00 |