Film

Skribent

Josefine Krischausky

9 april 2022 | 06:00

Minns du Viktor Krum i "Harry Potter"? Så ser skådespelaren ut idag

17 år har gått sedan Stanislav Yanevski gjorde sin filmdebut i rollen som Viktor Krum. Sedan dess har han blivit både en influencer och actionskådis, och har bland annat hunnit spela in film på svensk mark.
I fjol hade det passerat hela 20 år sedan den första Harry Potter-filmen gick upp på biograferna. Filmserien har genom åren stannat kvar i många hjärtan hos publiken, men på samma gång är det mycket som har hänt för skådespelarna.
 
Inte minst den stora stjärnan, Daniel Radcliffe, har fortsatt dyka upp i flera produktioner sedan han, för elva år sedan, gick vidare från Harry Potter. Denna vår är han bioaktuell i Hollywoodfilmen "The Lost City", och även medskådespelarna Emma Watson och Rupert Grint har kunnat ses i ett antal film- och tv-roller. Nyligen fick hela trion dessutom återförenas, och tillsammans reflektera över Harry Potter-tiden, i tv-specialen "Tillbaka till Hogwarts".
 
 
Samtidigt finns det ett flertal skådespelare, från några av de mindre rollerna, som vi inte har haft lika bra koll på under de senaste tio åren. En av dem är Stanislav Yanevski, känd för rollen som den bulgariske trollkarlen Viktor Krum.
 
Yanevski gjorde sin filmdebut som 20-åring, i 2005 års "Harry Potter och den flammande bägaren". Hans rollfigur anläder till där till Hogwarts från Bulgarien, för att respresentera sin skola i turneringen i magisk trekamp, och får sig även en kort romans med Hermione Granger.
 
 

Actionskådis med 230 000 följare

 
Efter sin debut landade Yanevski en amerikansk roll, i den andra filmen ur Eli Roths skräcktrilogi "Hostel". Därefter återvände han till Harry Potter-världen, för att medverka i "Harry Potter och dödsrelikerna: Del 1", vilket i slutändan dock blev bortklippt från den färdiga filmen. 
 
Men hur ser hans karriär ut idag? Dels har Yanevski, som nu är 36 år gammal, stannat kvar i filmbranschen, där han har dykt upp i både bulgariska och engelskspråkiga produktioner. Inte minst var han under 2020 på filminspelning i Göteborg, för att spela in actionfilmen "Last Man Down".
 
 
Parallellt med detta är han också aktiv som influencer, med över 230 000 följare på Instagram. Flera Harry Potter-fans, men även filmsajter som danska Kino.dk, har uppmärksammat den bulgariske skådespelarens förändring. Kolla in bilderna nedan, för att se hur Viktor Krum-skådisen ser ut idag.
 
 
Denna vår är Harry Potters värld återigen aktuell på vita duken, genom spinoff-filmen "Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter", som går upp på svenska biografer idag. 
 
| 9 april 2022 06:00 |