Film

Skribent

Veronica Wiklöf

31 december 2021 | 15:00

Vad gör Harry Potter-skådespelarna idag?

Den 23 november 2001 hade första "Harry Potter" svensk biopremiär. Sedan fick vi följa gänget på bio under tio år, och många fortsatte sina filmkarriärer.
“Harry Potter”-filmerna är utan tvekan ett av de största filmfenomenen från 2000-talet. Miljontals människor, i alla åldrar, världen över följde trollkarlen med det blixtformade ärret både via böckerna (som är skrivna av J.K Rowling) och filmerna. 20 år senare pratar vi fortfarande om Hogwarts - en del av oss väntar nog fortfarande på intagningsbrevet. Rowlings magi lever vidare genom "Fantastiska vidunder"-filmerna och hängivna fans. Dessutom väntar vi spänt på återföreningen "Harry Potter: Return to Hogwarts" på nyårsdagen!
 
Men vad gör barnskådespelarna idag?
 

Daniel Radcliffe

 
5421225290361076b96372ad0378a3d3 potter
 
Daniel Radcliffes stora genombrott kom med “Harry Potter”-franchisen. Vi fick följa honom som Harry Potter från att han var 12 år gammal tills han var ca 22 år. Han växte mer eller mindre upp med rollen och Daniel Radcliffe är synonymt med Harry Potter.
 
Efter den massiva framgången som Pojken som överlevde har han fortsatt sin karriär som skådespelare. Han har spelat en stor variation av karaktärer, bland annat Ig i "Horns" (2013), Frankensteins assistent Igor i "Victor Frankenstein" (2015), liket Manny i "Swiss Army Man" (2016) och inte att förglömma cameorollen "dog walker" i filmen "Trainwreck" (2015). Han har även medverkat i musikaler på Broadway som "Equus" (2008) och "How to Succeed in Business Without Really Trying" (2011).
 
Idag är han aktuell i komediserien "Miracle Workers" med bland annat Geraldine Viswanathan och Steve Buscemi i rollerna samt i kommande äventyrsfilmen "The Lost City", med bland annat Sandra Bullock, Brad Pitt och Channing Tatum, där han spelar en stenrik skurk.
 

Emma Watson

 
9387369b96bceba42b417e51fe0446ef watson
 
Emma Watson var bara 11 år när hon castades som den briljanta Hermione Granger. Watson fortsatte sin skådespelarkarriär och var med i bland annat "My Week with Marilyn" (2011), "The Perks of Being a Wallflower" (2012), som Belle i live action-versionen av "Skönheten och Odjuret" (2017) och "Unga kvinnor" (2019). Hon har en kandidatexamen i engelsk litteratur och blev år 2014 utnämnd till ambassadör för UN Women. 
 
Hon har tidigare uttalat sig om att det var svårt för henne att anpassa sig till sitt nya liv efter "Harry Potter"-filmerna. Hon menar att hennes liv under åren av inspelningarna var strukturerat och välplanerat. När det tog slut stod hon plötsligt själv.
 
– Jag brukade bli så frustrerad över stigmat i att vara en barnskådespelare. Mitt liv gick ut på att bli hämtad och lämnad av en privatchaufför, som förde mig mellan studion och mitt hem. Så de enda jag träffade var de jag arbetade med. Det var först efter "Harry Potter", när jag började på universitetet som det slog mig att det var en väldigt ovanlig tillvaro. Åren efter hade jag svårt att anpassa mig till livet utanför "Harry Potter".
 

Rupert Grint

 
9387369b96bceba42b417e51fe0446ef grint
 
Genom att rappa fick elvaåriga Rupert rollen som Ron Weasley. Rollen var hans stora genombrott och rollerna har haglat över honom sen dess. Han har bland annat varit med i miniserien “ABC-orden”, som är baserade på Agatha Christies bok med samma namn, och i Apples thrillerserie "Servant. Grint är snart aktuell i Guillermo del Toros kommande Netflix-serie som går under namnet "Cabinet of Curiosities". Han fick sitt första barn, dottern Wednesday G. Grint, i januari 2021.
 

Tom Felton

 
 
Han var inte en del av den ikoniska trion, men vi älskade att hata honom - och han var minst lika viktig! Tom Felton var 14 år när han fick rollen som den något slemmige Draco Malfoy. År 2010 och 2011 vann han priset för Bästa skurk av MTV Movie Awards.
 
Sedan sitt genombrott som Malfoy har rollerna rullat in på löpande band. Han hade en mindre roll i "Rise of the Planet of the Apes" (2011) och har ägnat sig en del åt att göra sin egen musik som finns ute på Spotify. Senaste rollen var i krigsdramat "Slaget vid Schelde" (2020) och han kan också ses i "Harry Potter: Hogwarts Tournament of Houses" (en frågesport där Harry Potter-nördar utmanas och får använda sina kunskaper om franchisen för att vinna Elevhemspokalen) som finns att streama på HBO Max.
 

Matthew Lewis

 
 
Matthew Lewis spelade den rundkindade, glömske modige och lojale Neville Longbottom från att han var 12 år. Han har skådespelat sedan han var fem, men det riktiga genombrottet kom som Neville. Hans tolkning av Neville var så bra att karaktären fick större plats i sista filmen än vad han hade i boken.
 
Han har tidigare uttalat sig om vad "Harry Potter" har betytt för honom och tankarna kring sin karaktär:
 
– Ibland är det smärtsamt att se hur mycket av mig som finns i Neville. När jag tittar på filmerna tänker jag: ”Det där är inte Neville, det där är du”, säger Matthew Lewis till New York Times.
 
Han har hållit sig aktiv som skådespelare och har bland annat varit med i serien "I vår herres hage", "Baby Done" (2021), "Terminal" (2018) och "Livet efter dig" (2016). Även Lewis är aktuell i "Harry Potter: Hogwarts Tournament of Houses".
 

Evanna Lynch

 
 
Evanna Lynch hade ingen skådespelarbakgrund innan Harry Potter. Hon var ett stort fan av böckerna och hade skrivit ett flertal brev till J.K Rowling innan hon fick nys om castingen för Luna Lovegood. Producenterna föll för Evanna bland 15 000 andra flickor - och det är inte svårt att förstå varför!
 
Hon har förklarat att hennes kärlek för J.K. Rowlings verk var det som hjälpte henne ur ätstörningen hon lidit av sedan tidig ålder. Genom att läsa böckerna och försvinna in i Rowlings magiska värld, sluta hon tänka på mat och hur hennes kropp såg ut.
 
Efter succén med "Harry Potter" fortsatte Lynch att arbeta med film, bland annat "My Name Is Emily" (2015) och "Danny and the Human Zoo" (2015) där hon bland annat spelade mot James och Oliver Phelps. 2018 var hon med i dansprogrammet "Dancing with the Stars" där hon blev en av finalisterna och under 2021 spelade hon i två avsnitt av "Tyst vittne".
 

Bonnie Wright

 
 
Bonnie Wright var tio år gammal när hon fick rollen som Ginny Weasley och i början verkade karaktären inte ha en särskilt stor betydelse i serien. Tji fick vi! Ginny Weasley gick från att vara en flicka betagen av Harry Potters kändisskap till, ja, typ jätteviktig i hans liv. Efter filmerna har Wright arbetat som skådespelare, producent, regissör och modell. 
 
Hon startade sitt produktionsbolag, BonBonLumiere, 2012 och hennes första projekt var “Separate we Come, Separate we Go” med gamla kollegan David Thewlis (som spelade varulven Remus Lupin) i en av rollerna. 2018 regisserade hon filmen “Medusa’s Ankles” med Jason Isaacs (Lucius Malfoy) i en av rollerna.
 
2012 tog hon en kandidatexamen i konstvetenskap och hon är ambassadör för Greenpeace.
 

Robert Pattinson

 
 
Robert Pattinson är kanske mer känd för sin roll som den glittrige vampyren Edward Cullen i "Twilight"-trilogin, men innan dess var han med i "Harry Potter och den flammande bägaren" där han spelade Hufflepuffs populäre prefekt Cedric Diggory.
 
Pattinson har haft en strålande karriär med flera nomineringar och priser för olika roller, bland annat Teen Choice Award för bästa filmskådespelare för hans insats i "Water for Elephants" (2011). Bland andra creddiga filmroller hittas "Good Time" (2017) och "The Lighthouse" (2019).

Han är närmast aktuell som Bruce Wayne i "The Batman" som har biopremiär den 4 mars 2022.
 

Harry Melling

 
Large 919b5994dc0ad3c400ae715782f747f6 rs 1024x759 200413130612 1024 harry potter gj 4 13 20
 
Melling fick tack vare sin roll som Harrys bortskämde kusin Dudley Dursley sitt stora genombrott. Han spelade karaktären i fem filmer och blev nästan av med jobbet under 2009 när han gick ner "för mycket" i vikt. För att kunna spela Dudley fick Melling ta på sig en fat-suit. Melling har sagt att han tack vare viktnedgången kunnat spela en stor variation av roller och att fansen inte känner igen honom längre.
 
Han har flera framstående filmer och serier på sitt CV, däribland rollerna Harry Beltik i  "The Queen's Gambit" (2020), Malcolm i  "The Tragedy Of Macbeth" (2021) och Sysselman i "His Dark Materials" (2019).
 
Vem bland barnstjärnorna har fått den mest imponerande karriären efter Harry Potter? Kommentera gärna.
| 31 december 2021 15:00 |