Film

Skribent

Andreas Samuelson

6 oktober 2023 | 13:30

Flickan från ”Exorcisten” har växt upp - så ser 64-åriga Linda Blair ut idag

Hon blev skräckfilmsikon när hon som barn spelade huvudrollen i ”Exorcisten”. Idag är hon 64 år och djurrättsaktivist. Se hur Linda Blair ser ut idag!
Få skräckfilmer är så ikoniska som ”Exorcisten” (1973) och få skådespelare så associerade med genren som Linda Blair. Hon slog igenom internationellt med rollen som Regan, den 12-åriga flickan som blir besatt av en demon som får henne att göra en rad groteska grejer med bland annat krucifix...
 
Men rollen kom att påverka Blair, hennes liv och karriär på även negativa sätt. Många ansåg att hon inte vann den Oscar hon var nominerad för då många delar av rollen bestod av stuntkvinnor, effekter och röstskådespelaren Mercedes Mercedes McCambridge. Andra tyckte insatsen var ”hädisk” och Blair fick motta anonyma dödshot.
 
Trots detta fortsatte Blair att skådespela om än aldrig med den framgång som i William Friedkins klassiker. Hon skapade kontroverser igen när hon spelade en förrymd tonåring som utnyttjas sexuellt i ”Born Innocent” (1974). Organisationer för både kvinnor, lesbiska och våldtäktsoffer kritiserade filmen för dess skildring av kvinnliga utövare av sexuellt våld.
 
 
Hon spelade även en tonårsflicka i väntan på njurtransplantation i katastroffilmen ”Katastroflarm” (1974), en roll som senare parodierades i ”Titta vi flyger” (1980). Hon upprepade rollen som Regan i den totalsågade uppföljaren ”Exorcisten II: Kättaren” (1977), som hon själv senare sade var en av de stora besvikelserna i sin karriär.
 
 
Trots försök att bli tagen på allvar så kantades Blairs karriär mestadels av TV- och B-filmer, många i skräckgenren. Hon nominerades till flera Razzies, och vann två (för Worst Career Achievement Award 1985 samt sämsta skådespelare i tre filmer 1986). Hon stämplades också som sexsymbol via huvudrollen i ”Roller Boogie” (1979) och hon vek några år senare ut sig i Playboy.
 
 
På 1990-talet lade hon med få undantag skådespelandet på hyllan för att fokusera på välgörenhetsprojekt kring djur, barn och HIV/AIDS. Observanta kan dock se henne i en cameo-roll som reporter i ”Scream” (1996), där hon återförenades med Wes Craven som regisserade henne i ”Summer of Fear” (1978). Hon spelade också Rizzo i en Broadway-uppsättning av ”Grease” och medverkade i ett avsnitt av "Supernatural”.
 
Du kan se mer av Blair på hennes Instagram-konto @thereallindablair:
 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Masked Singer (@maskedsingerfox)

| 6 oktober 2023 13:30 |