Film

Skribent

Alexander Kardelo

7 november 2022 | 08:23

Så inspirerades ”Barbarian” av David Fincher och Sam Raimi

Regissören bakom en av årets mest överraskande skräckfilmer avslöjar sina inspirationer.
Under hösten har lågbudgetthrillern ”Barbarian” blivit en oväntad snackis bland skräckfans. Filmen utspelar sig i ett Airbnb-hus som blivit dubbelbokat, och vaggar in publiken i en alltmer otrygg stämning när handlingen förflyttar sig nedåt i källaren.
 
Bill Skarsgård, Georgina Campbell och Justin Long spelar de tre huvudrollerna vars semester blir ett rent helvete.
 
 
För regin står Zach Gregger, ett namn att hålla ögonen på framöver. I en ny intervju med ScreenRant berättar Gregger hur ”tusentals” filmer har inspirerat hans unika och aldrig förutsägbara rysare:
 
- Det finns en miljon inspirationskällor, vi är alla filmälskare så varenda film finns intryckt där någonstans. Tusentals filmer - men den främsta inspirationen är nog ”Audition”, Takashi Miikes film från 1999. Den är helt klart en spirituell förfader. Tematiskt och strukturellt är de väldigt lika. Även ”Psycho”.
 
Japanska "Audition" är känd för sina obehagliga twistar.
 
Samtidigt nämns thrillermästaren David Fincher och ”Evil Dead”-skaparen Sam Raimi som två viktiga förebilder när det kommer till den skiftande tonen i ”Barbarian”.
 
- Vår regel var ”Fincher en trappa upp, Raimi en trappa ner”. Vi började med David Fincher och när vi går ner under huset så blir det Sam Raimi, med allt det knäppa och visuella som är hans kännetecken.
 
 
Utan att spoila för mycket så är detta en film som börjar med lätt klaustrofobisk stämning, och spårar ut allt mer ju längre huvudpersonerna gräver i kåkens hemligheter. Om du inte sett ”Barbarian” ännu så finns en va årets bästa skräckisar att hitta på Disney+.
| 7 november 2022 08:23 |