Film

Skribent

MovieZine

3 mars 2022 | 19:20

Så förvandlades Colin Farrell till skurken Pingvinen i "The Batman"

Med hjälp av en Oscarsnominerad svensk makeup-guru blev Farrell till skurken Oswald Cobblepot aka Pingvinen.
Om du inte vet om att Colin Farrell är med i "The Batman" så lär du garanterat aldrig känna igen honom.
 
Den 45-årige skådespelaren stjäl varje scen han är med i som en ärrad, otäck gangsterkung som styr den undre världen. Det är inte riktigt samma missbildade Penguin som vi mötte i "Batman återkomsten" (1992), då spelad av Danny de Vito. Här porträtteras han som en mer realistisk skurk, en småfet mafioso med en hotfull blick, tänk Robert de Niro i sina bästa maffiaroller.
 
 
Löständer, peruk och en fatsuit förvandlade Colin Farrell till Oswald Cobblepot. Och han har en svensk att tacka för den här minnesvärda make-overn. 
 
En del av sminkmagin svarar makeup-artisten Göran Lundström för - just nu Oscarsnominerad för filmen "House of Gucci" där han trollade bort Jared Leto. Lundström, aktiv i branschen i över 25 år, har jobbat med det mesta från svenska kultfilmen "Evil Ed" till Oscarsnominerade "Gräns", "Little Britain", "Cloud Atlas", "Solsidan" och "True Detective". 
 
Sajten Film School Rejects har talat med Lundström som berättar om hur han, som en del av makeup-artisten Mike Marinos team, skapade Pingvinens nya look.
 
- Folk förväntar sig inte att inte känna igen Colin. Men det är också en fantasyfilm. Det är fortfarande en superhjältefilm, så man får lite fritt spelrum. Han ska inte se hundraprocentigt trovärdig ut. Han ska se ut som en storslagen rollfigur, någon som är larger-than-life. Det hjälper, även om sminket är riktigt bra. Det hjälper att man inte behöver göra det helt trovärdigt, att folk vill att det ska se coolt ut, och den där coolheten är nog något alla vi makeupartister kämpar med. 
 
För Deadline berättar han också om vad sminket gjorde med skådespelaren:
 
- Jag minns hur Colin brukade förvandlas mot slutet av makeup-arbetet och hans röst började att förändras. Hela hans kroppsspråk och blick, han tittade sig i spegeln på ett annorlunda sätt. Det var riktigt coolt att se. 
 
 
Colin Farrell själv berättar för Extra att alla timmar i sminkstolen hjälpte honom att hitta karaktären:
 
- Det sätter fart på fantasin och hjälpte mig varje dag på jobbet. Jag kände att jag fick möjligheten att leva mig in i en karaktär som aldrig förr. När min son såg mig för första gången blev han livrädd. 
 
I en intervju med Collider säger Farrell att sminkningen tog 6-8 timmar den första dagen, med ett team på totalt 10-15 personer som arbetade på hans nuna. För att testa om det höll knallade han över till ett fik för att köpa kaffe:
 
- Den första dagen vi testade sminket ville vi kolla om det funkade. Jag gick in på Starbucks i Burbank och beställde mig en dryck väldigt otypisk för Oswald, en havremjölkslatte med sötningsmedel. Jag fick en del blickar men bara för att det är en sån imponerande look, minns skådespelaren.
 
 
Matt Reeves "The Batman" med Robert Pattinson går nu på bio.
| 3 mars 2022 19:20 |