Serie

Skribent

Jonna Vanhatalo

2 september 2022 | 11:00

Fan vad de kan, danskjävlarna! Så bra är nya "Riket Exodus"

Det har gått nästan 30 år sedan vi senast besökte det kusliga sjukhuset i vårt sydvästra grannland Danmark. Ernst-Hugo Järegård är givetvis saknad denna omgång, men Mikael Persbrandt i rollen som hans son dr. Helmer jr. fyller oväntat väl ut legendarens skor.
De första avsnitten av Viaplays kommande originalserie ”Riket Exodus” premiärvisades igår på filmfestivalen i Venedig. MovieZine var såklart på plats och fick en glimt av de danska och svenska närvarande stjärnorna, som Nikolaj Lie Kaas och Ida Engvoll, samt en inblick i hur danskjävlarna lyckats med denna mörkt humoristiska fortsättning av kultserien.
 
Lars von Trier regisserar även denna gång, och visar vilken mästare han är på suggestiv spänning och kusligt gryniga kameravinklar. Han driver hjärtligt med både danskar och svenskar och låter skådisarna briljera med självdistans och den grandiosa självbilden som många av oss i Norden emellanåt säkert kan känna igen oss i. Och resultatet är otroligt bra och synnerligen roligt, åtminstone för oss. Hur övriga världen mottar detta låter jag vara osagt.  ”Good luck to the audience”, som von Trier via länk lät hälsa oss innan visningen.
 
 
Persbrandt är fantastisk i rollen som den strävt självsäkra Dr. Helmer jr., som lika mycket försöker lösa mysteriet kring varför hans far blev galen och dog på Rigshospitalet flera decennier innan, som att tillföra goda svenska värderingar till våra undermåliga grannar.
 
Det finns flera hysteriskt roliga scener och gångerna är många som jag brister ut i högljutt skratt. Men lika ofta blir det också rätt skrämmande och ibland till och riktigt obehagligt.
 
Jag har nu förvisso bara sett två av fem avsnitt, så se detta som en fingervisning i vad som komma skall, snarare än ett löfte om hur helheten kommer uppfattas. Men något som jag i alla fall är säker på, är att jag med stor förväntan ser fram emot resten!
 
"Riket Exodus" får premiär på Viaplay den 9 oktober.
| 2 september 2022 11:00 |