Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 augusti 2019 | 12:00

Svenska filmhösten: 7 filmer du behöver ha koll på

Mikael Håfström, Matias Varela och Malin Åkerman gör det svenska filmåret 2019 lite mer internationellt.
Efter en bedrövligt svag svensk filmvår är det iallafall skönt att se flera intressanta filmer på väg upp i höst. Här blandas bekanta, familjevänliga titlar med hajpade festivalfilmer, Hollywood-namn med nykomlingar, och genremässigt hittar vi allt från musikal till thrillers.
 
I måndags fick vi ett smakprov på höstens svenska filmutbud på Filmhuset i Stockholm, där nya klipp och trailers visades upp för filmbranschen. Här är sju filmer som på förhand ser mest lovande ut:
 
 

438 dagar - 30 augusti

 
Bland höstens svenska filmer har jag redan fått chansen att se "438 dagar", en dramatisering av journalisterna Johan Persson och Martin Schibbyes tid i etiopiskt fängelse. Förutom deras anklagelser för terrorbrott pratar filmen också om journalistikens betydelse, och skildrar inte minst en stark vänskap. Gustaf Skarsgård och Matias Varela lyfter verkligen Jesper Ganslandts starka och välgjorda drama från verkligheten.
 
 

Quick - 20 september

 
Mer "true crime" på svenska blir det i Mikael Håfströms thriller om Thomas Quick, och två journalister som bestämde sig för att gräva i alla hans påstådda mord. På förhand verkar det ruskigt snyggt, välspelat och fängslande om en av landets stora rättsskandaler. Något att se fram emot när andra säsongen av "Mindhunter" är avklarad, kanske?
 
 

En komikers uppväxt - 11 oktober

 
Jonas Gardells roman filmades som miniserie för tv år 1992. I denna remake står hyllade Rojda Sekersöz ("Dröm vidare") för regin, och Johan Rheborg gör huvudrollen som en folkkär komiker som ser tillbaks på sin barndom. Boken är en av dessa klassiker som man tvingas läsa på högstadiet, och filmen har onekligen en bra grund och en stark berättelse att stå på.
 
 

PewPewPew - 18 oktober

 
Inte hört talas om "PewPewPew" än? Lugn, det hade inte jag heller. Men du har väl hört talas om PewDiePie? Den svenske Youtube-kändisen, och hela fenomenet med att jaga kändisskap och likes i sociala medier, inspirerade denna tonårsfilm. Regissören Sergey Vasiliev vill få oss att reflektera över hur långt vi är villiga att gå för en kvart i det digitala rampljuset, och varför vi egentligen gör det.
 
 

Jag kommer hem igen till jul - 8 november

 
Ella Lemhagen regisserar Peter Jöback i en julfilm som bygger på hans egna idé. När det första klippet visades kändes det dock mer som Lars von Triers "Festen" än en mysig familjefilm, när en uppriven Simon (Jöback) skäller ut hela sin släkt. Hemligheter från förr kommer blandas med glögg och sill, och Suzanne Reuter, Los Falkman och Johannes Bah Kuhnke är också inbjudna. Svenska julkomedier gillar ju att vara obekväma och frågan är om inte denna tar priset.
 
 

Se upp för Jönssonligan - 22 november

 
Inte för att uppmuntra vågen av reboots och remakes som sveper över svensk film - och jag sörjer fortfarande att den actionpackade "Jönssonligan: Den perfekta stöten" inte fick en uppföljare. Visst finns det anledning att vara skeptisk. Men framför allt är det skicklige regissören Tomas Alfredson ("Låt den rätte komma in") som gör mig nyfiken. Om inte karln sålt sin själ fullständigt, så har vi här förhoppningsvis något utöver en vanlig dumkomedi. Om inte annat så lär nostalgifaktorn vara hög.
 
 

En del av mitt hjärta - 25 december

 
Sist men absolut inte minst bjöds vi på två klipp från julens stora romantiska musikal med Malin Åkerman i huvudrollen. Det är både en genre och en skådis vi aldrig ser i svensk film, så det är verkligen på tiden. Mixen av glada "Mamma Mia"-nummer och Tomas Ledins låtar lär träffa rakt in i den svenska folksjälen. Och vänta bara tills ni hör Johan Rheborg peppra av oneliners i kulsprutefart. Vi tippar på årets absoluta publiksuccé!
 
 
Under hösten får vi också se det hyllade svensk-georgiska gaydramat "And Then We Danced", Roy Anderssons "Om det oändliga", och en ny och ännu namnlös Sune-film. Kolla in alla kommande premiärer i MovieZines biokalender.
| 20 augusti 2019 12:00 |