Serie

Skribent

Alexander Kardelo

6 oktober 2018 | 18:00

Så blir Amazons stora höstdrama ”The Romanoffs”

Kunglig underhållning när ”Mad Men”-skaparen Matthew Weiner bjuder på åtta långfilmslånga, stjärnspäckade och fristående kapitel.
Fans av välskrivna dramaserier i allmänhet, och Matthew Weiners ”Mad Men” i synnerhet, bör bänka sig i höst då Weiner är tillbaka med en nytt, ambitiöst tv-projekt.

Det är dock så långt från de cigarröks-dränkta reklamkontoren i New York man kan komma. Varje vecka kommer tv-serien ”The Romanoffs” att dyka ner i nya människors och familjers liv. Människor som inte känner varandra och har inget gemensamt, förutom det blåa blodet i deras ådror. Huvudpersonerna i varje avsnitt bär anor från samma ryska tsarsläkt.

- Inspirationen kommer från världen just nu. Vi har så mycket tv, så efter ”Mad Men” behövde jag komma ikapp med mitt bingetittande. Jag ville ta chansen att göra en serie där man inte behövde komma ikapp. En serie som gör något annorlunda varje vecka, berättade Weiner under Amazons pressträff i London tidigare i veckan.
 
 
Historierna i ”The Romanoffs” utspelar sig runt hela världen, men kopplas samman med frågor om identitet. Weiner berättar att serien är inspelad i åtta länder på åtta olika språk, med en ny historia varje vecka.

Själv har han alltid varit fascinerad av dynastin Romanov, som regerade i 300 år men mördades brutalt under den ryska revolutionen i början av 1900-talet.

- Det finns en fin true crime-faktor där. Folk har blivit mördade. Och ni vet ju själva hur människor reagerar på kungligheter. Men många år senare uppstår frågan - vem är du? Var vi kommer ifrån är en sak, men vilka är vi egentligen?
 
 
Teman som identitet och arv kommer upp redan i det inledande avsnittet, ”The Violet Hour”. Här möter vi en stel överklasskvinna i Paris, som får en ny hemhjälp av utländsk härkomst. Marthe Keller (”Maratonmannen”) älskade rollen som Anushka:

- Hon är så annorlunda mot vad jag brukar spela. Så elak, så rasistisk, så bourgeois… Så fransk. Så over-the-top. När jag var klar med inspelningen var jag nästan tvungen att ta till detox, så att allt det giftiga kom ut och jag fick vara en god flicka igen. Vilket äventyr det har varit, och så välskrivet. Allt handlar om ett bra manus, och det här var som ren musik.

Franska nykomlingen Inés Melab spelar Kellers raka motsats:

- Historien påminde mig om vad min mor hade gått igenom. För mig var det otroligt att kunna spela en karaktär för hennes skull. Jag älskade att spela henne, hon har en sådan inre styrka. Och hon är väldigt tålmodig.

Matthew Weiner jämför första avsnittet vid ”en slags saga”:

- Inés är prinsessan som kommer från ingenstans. Marthe är den elaka häxan. Det handlar om två olika arv. Deras relation visar två sidor av samma mynt.
 
Large b4a445eff99979ff98f441739ce8c6a6 romanoffs6
 
Under seriens gång får vi se gäststjärnor som Christina Hendricks, Aaron Eckhart, Isabelle Huppert, Corey Stall, John Slattery och Diane Lane i varsin berättelse. I sista avsnittet för säsongen görs huvudrollen av Hugh Skinner, känd från ”Mamma Mia! Here We Go Again”.

- Det är en familjesaga med en originell struktur. Tonen är annorlunda, och den är inspelad i Hong Kong, berättar skådespelaren.

Matthew Weiner beskriver sista avsnittet (kallat ”The One That Holds Everything”) som en Hitchcock-historia, om två människor som möts på ett tåg. Vi får följa en man som berättar om sitt liv, utan kronologisk ordning.

- Alla avsnitt har sina olika genrer. Det är fristående avsnitt på 80 minuter, som en långfilm i veckan. Vi har ansträngt oss för att ta med tittarna på en resa. Du blir underhållen. Det är modernt. Serien kommer kanske att kännas daterad om två år, med alla mobiler och bilar, säger Weiner.
 
 
Men samtidigt garanterar han att varje historia är ett avslutat kapitel, och de går att se i valfri ordning.

- När man ser på ”Mad Men” så vet man att Don Draper inte kommer få sparken, han måste ju vara med nästa vecka igen. Men här får varje berättelse sin upplösning.

Skaparen bakom ”The Romanoffs” är också mån om att hålla på hemligheterna, så handlingen i varje avsnitt hålls hemligt innan de sänds.

- Det är medvetet. Man vill inte spoila något. Varje berättelse är annorlunda och jag vill att folk ska se dem utan att veta handlingen på förhand, säger Matthew Weiner.
 
 
”The Romanoffs” får premiär med ett dubbelavsnitt på Amazon Prime Video den 12 oktober. En längre intervju med Matthew Weiner publiceras inom kort.
| 6 oktober 2018 18:00 |