Film

Skribent

Alexander Kardelo

24 april 2023 | 22:30

Russell Crowe ville hoppa av ”Gladiator”-rollen: ”Manuset var skräp”

Skådespelaren minns hur han nästan tackade nej till Ridley Scotts storfilm.
Ridley Scotts episka ”Gladiator” (2000) anses vara en av regissörens bästa filmer, och tog Russell Crowe från birollsskådis till att bli en lysande stjärna i Hollywood. Men det var nära att skådespelaren tackade nej till huvudrollen. Varför? Han fattade inte filmens manus.
 
- Jag tvekade inte på min förmåga att ta en huvudroll. Men jag tvekade på allt annat som omringade ”Gladiator”. I grunden hade vi ett fantastiskt koncept men manuset… det var skräp, totalt skräp. Och där fanns alla möjliga konstiga scener, berättar Crowe.
 
 
I intervjun med Vanity Fair minns han bland annat en scen där sponsrade gladiatorer red i vagnar täckta med reklam för olivolja.
 
- Det där är ju korrekt, men det känns inte rätt för en modern publik. De skulle undra ”vad är det som händer?” Jag tänkte flera gånger att jag kanske bara ska sätta mig på ett plan och dra därifrån.
 
- Men Ridley gav mig tro på projektet. Han sa: ”vi ska inte filma något som du inte tror på till hundra procent”. Så vi hade till slut 21 manussidor som vi var överens om. Ett vanligt manus har 110 sidor, så det var en lång väg kvar att gå, säger han.
 
 
Scott och Crowe fick ordning på det där manuset till slut, tack och lov. Och ”Gladiator” blev en stor framgång med intäkter på över 500 miljoner dollar. Flera tunga Oscarsvinster haglade (plus en nominering för Bästa manus!)
 
Nu filmas snart ”Gladiator 2” med en ny huvudroll för premiär 2024. Förhoppningsvis fick de till manuset redan från början.
| 24 april 2023 22:30 |