VENEDIG 2014

Skribent

Alexander Dunerfors

2 september 2014 | 19:00

Roy Anderssons trilogi får en fjärde film

En regissör satt i Venedig och funderade på en fortsättning.
År 2000 kom "Sånger från andra våningen", 2007 var det dags för "Du levande". Nu, hösten 2014, har "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" premiär på filmfestivalen i Venedig. 

Det pratades om ett avslut på "trilogin om att vara människa", men regissören avslöjade idag att han redan har nästa del i bakhuvudet. Och den kommer inte att dröja lika länge, försäkrar han:

- Nä, jag ska börja snart igen. Du vet, man börjar bli till åren också så man kan inte vänta för länge med det man håller på med. Dessutom har jag så mycket material som jag inte har kunnat använda. Det finns scener som inte fått plats i den här, och sen kommer det till nya idéer också, berättar Roy Andersson för MovieZine.se.

- Och den digitala tekniken gör saker så mycket enklare. Nu kan jag se resultatet direkt, jag sparar så mycket tid som jag kan lägga på att förbättra scenerna istället.

Den visuella stilen kommer att bli densamma. Även i "En duva", precis som de tidigare filmerna, handlar det om långa tagningar där absurd komik möter samhällsobservationer i dova färger. Det är en stil som regissören utvecklat under många års reklamfilmande och som passar honom bra. 

- Jag har gjort filmer förut som har berättat historier. Men det intresserar mig inte längre. Komplikationer som får lösningar och ett lyckligt slut, det tråkar ut mig. Vi gör nedslag i olika händelser i människors liv. Det är rikare. Jag vill gå vidare med den här stilen. Vad den handlar om? Oss och våra liv. 

Publiken applåderar ofta åt de olika knasigheterna under filmens gång, och han hyllas i den internationella pressen. I helgen får vi se om Roy Andersson tar hem Guldlejonet för sin film. Men han låter säker på en Guldbagge i vinter:

- Jag skojar lite om att Ruben Östlund, en god vän och lärling till mig, han ska ju peta mig från piedestalen på vinterns Guldbaggegala har han sagt. Då vill jag kontra med att säga: Det blir svårt för honom. Jag tänkte ett tag vara lite hygglig och göra den här filmen lite sämre för att ge honom en chans, haha! Men det vore oschysst mot publiken. Så han får bita i det sura äpplet och komma tillbaka en annan gång.

"En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" får svensk premiär på Stockholms filmfestival och går sedan upp på bio 14 november.
| 2 september 2014 19:00 |