Film

Skribent

Alexander Dunerfors

24 juli 2014 | 12:00

Roy Anderssons nya tävlar i Venedig

Premiär för "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" på världens äldsta filmfestival.
Vi saknade honom på filmfestivalen i Cannes i maj, men Roy Andersson får istället bege sig till Venedig med sin nya film. Dramat med den långa titeln avslutar trilogin som började med "Sånger från andra våningen" och "Du levande".

Regissören har i flera år haft siktet inställt på att tävla om Guldpalmen i Cannes. Det officiella beskedet blev att filmen inte var klar i tid för att skickas in till festivalen. Ryktesvägen har jag hört en annan historia, att "En duva satt på en gren..." kunde komma med i sektionen Un Certain Regard (där Ruben Östlunds "Turist" tävlade), men att Roy Andersson ville vara med i den stora tävlingen - eller inte alls.

Hur som helst har har nu en chans på Guldlejonet när filmfestivalen i Venedig drar igång för 71:a året. Han tävlar bland andra mot Alejandro Gonzalez Inarritu, Andrew Niccol och Joshua Oppenheimer. Som det ser ut nu är det den enda svenska långfilm som visas i Venedig i år. 

- Det är en ära att få delta med min film vid filmfestivalen i Venedig med tanke på att Italien i filmhistorien stått för många nyskapande och oförglömliga mästerverk av regissörer som Vittorio De Sica, Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Pier Paolo Pasolini för att nämna bara några. Vittorio De Sicas "Cykeltjuven" är enligt min mening fortfarande oöverträffad, säger Roy Andersson i ett pressmeddelande.

Biopremiären här hemma sker 14 november och filmen kommer med stor sannolikhet att visas även på Stockholms filmfestival.


Här är alla tävlande i Venedig:

Birdman, Alejandro Gonzalez Inarritu (öppningsfilm)
The Cut, Fatih Akin
En duva satt på en gren och funderade på tillvaron, Roy Andersson
99 Homes, Ramin Bahrani
Tales, Rakhshān Bani E’Temad
La Rançon De La Gloire, Xavier Beauvois
Hungry Hearts, Saverio Costanzo
Le Dernier Coup De Marteau, Alix Delaporte
Pasolini, Abel Ferrara
Manglehorn, David Gordon Green
3 Hearts, Benôit Jacquot
The Postman’s White Nights, Andrei Konchalovsky
Il Giovane Favoloso, Mario Martone
Sivas, aan Mujdeci
Anime Nere, Francesco Munzi
Good Kill, Andrew Niccol
Loin Des Hommes, David Oelhoffen
The Look Of Silence, Joshua Oppenheimer
Fires On The Plain, Shinya Tsukamoto
Red Amnesia, Xiaoshuai Wang

Filmfestivalen i Venedig pågår mellan 27 augusti och 6 september. Vi på MovieZine kommer vara på plats för att recensera och rapportera.
| 24 juli 2014 12:00 |