Film

Skribent

Andreas Samuelson

5 april 2015 | 18:00

Roligaste ögonblicken från MTV Movie Awards

Snart dags igen för MTV:s egen filmkväll och vi tittar tillbaka på några av de knäppaste – och roligaste – stunderna från galans historia.
Inledningsvis kändes inte kombinationen av film och musikkanalen MTV helt klockren. Men sedan debuten 1992 har MTV Movie Awards varit en lite roligare, bredare och mer avslappnad tillställning där filmerna inte tillräckligt fina för Oscars får plats. Där rullar som ”Terminator 2”, ”Scream”, ”Matrix” och ”Napoleon Dynamite” vinner för Bästa film. Men här finns även gott om plats för tokiga tacktal och sketcher – här är några av de bästa.

1996 – Clueless

Tonårsklassikern med Alicia Silverstone var bland det hetaste under sin tid och en parodi på MTV:s filmgala var given. Det briljanta var att rollsätta huvudrollerna med tre fjärdedelar av ”Pantertanterna”. En simpel men likväl hejdlöst kul sketch där man driver med både filmens trendiga dialog och skådespelerskornas opassande åldrar.


1997 – Chewbacca

Lifetime Achievement-priset mottogs först av Jason Voorhees från “Fredagen den 13:e”-filmerna men ersattes så småningom av det mer seriösa (och tråkiga) Generation Award. Det ursprungliga prisets höjdpunkt var dock när ”Stjärnornas krig”-seriens flaggstångslånga, håriga hjälte fick ta emot priset från sin egen prinsessan Leah, Carrie Fisher.


1999 - Lisa Kudrow

Blondinen mest känd som Phoebe i TV-serien “Vänner” var kanske inget helgalet men samtidigt inte självklart val som galavärd. Hon spolade dock ner samtliga tvivel i toaletten när hon ägde parodier på både ”Austin Powers”, ”Armageddon” och ”Star Wars”. All respekt för en kvinna som avfärdar både (då superheta) N’Sync och Yoda på samma kväll.


1999 - Jim Carrey

Galans producenter var oroliga att stjärnan inte anlänt på plats, ovetande om att komikern satt i publiken utklädd till långhårig, solglasögonförsedd skägghippie. När han tog emot priset för ”Truman Show” fortsatte han lojalt att spela på sin rockstjärnekaraktär och höll ett tal där han lyckades att dissa både Oscarsgalan och vita människor som är rädda för hiphop.


2000 - South Park

Den lika roliga som elaka seriens skapare Matt Stone och Trey Parker hade kunnat bidra med vad som helst till galan. De valde en totalt machobefriad parodi på ”Gladiator” med gästspel av John Travolta i full ”Battlefield Earth”-mundering. Pikar mot Scientologerna känns självklara men i ”SP”-animering blir allt lite roligare.


2007 - Sarah Silverman

Älska- eller hata-komikern är knappast känd för att bita sig i tungan när det kommer till att driva med kändisar på elakast tänkbara sätt. När hon var värd för galan hann hon kalla både Tobey Maguire för vagina och ”300” för gayfilm innan hon gjorde narr av Paris Hiltons kommande fängelsevisit till den grad att den blonda arvtagerskan hade svårt att hålla skenet uppe i publiken.


2007 - Will Ferrell & Sacha Baron Cohen

Vinnarna av priset Bästa kyss brukar av regel upprepa sin succé på scen till publikens jubel. Komikerna som slätade av varandra i ”Talladega Nights” tog steget längre och agerade ut ett passionerat kärleksdrama som slutade i tokhångel och rövtafsande på golvet.


2008 - Wayne’s World

Mike Myers var värd och hade gjort mycket minnesvärt i filmväg på ett tag. Det var då lite extra fint att han återförenades med sin ”SNL”-sidekick Dana Carvey för en ny omgång som 90-talsikonerna Wayne och Garth. Då spelar det inte så stor roll att det mesta var gamla catchphrases och pubertal humor – ibland räcker glad nostalgi långt.


2015 års MTV Movie Awards går av stapeln söndagen 12 april.
| 5 april 2015 18:00 |