Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

24 september 2023 | 10:30

Robin Williams var inte tillräcklig - Patch Adams hatar "Patch Adams"

Robin Williams "Patch Adams" från 1998 var ingen kritikerfavorit men älskades av publiken. Det visar sig att verklighetens Patch står på kritikernas sida.
"Patch Adams" är den verklighetsbaserade historien om Hunter Adams, en deprimerad man som vill bli läkare för att hjälpa människor och som vill använda humor i sitt arbete på ett sätt som inte hör till vanligheten inom sjukvården.
 
Men skildringen av Patch Adams i filmen är inte representativ för Patch Adams i verkligheten, åtminstone inte enligt doktorn själv. Det berättar Unilad. Han ska till exempel ha sagt till den legendariske filmkritikern Roger Ebert att:
- Jag hatar den filmen.
 
Enligt Hunter Adams ska orsaken vara att filmen inte alls är representativ för hur han levde sitt liv. Att så väl budskap som hans aktivism försvinner eller förminskas, och bara visar honom en rolig doktor. Den ändrar också viktiga detaljer. Hans bästa vän, en man, blir i filmen ett kvinnligt kärleksintresse.
 
Adams ansåg att filmen var gjorde publiken dummare, och var inte rädd för att säga det:
 
- När någon kommer fram och ber mig om en autograf ger jag dem en liten föreläsning om popkulturen och hur den har gjort dummat ner vår befolkning, och konsekvenserna som det har haft.
 
Om du har missat "Patch Adams" och undrar om Hunter Adams har en poäng, så finns filmen att hyra på bland annat SF Anytime.
| 24 september 2023 10:30 |