Film

Skribent

Alexander Kardelo

10 juli 2023 | 18:30

Robert Downey Jr överraskar: "Två av de viktigaste filmerna jag gjort..."

"Iron Man"-skådisens förvånande svar - här är två otippade filmer han anser har varit betydelsefulla.
Vilka filmer skulle du säga har varit mest betydande för Robert Downey Jr:s karriär under de senaste 25 åren? "Iron Man"? "Zodiac"? "Tropic Thunder"?
 
Fråga skådespelaren själv och hans val faller något oväntat på två av karriärens mest sågade floppar. I en intervju med New York Times beskriver han barnfilmerna "The Shaggy Dog" från 2006 och "Dolittle" från 2020 som de viktigaste filmerna han gjort. Förvånad? Karln har en bra poäng, det har varit lärorikt:
 
- Jag blev färdig med mitt Marvel-kontrakt och såg snabbt möjligheten till en ny, stor, kul och välgjord potentiell franchise i "Dolittle". Vi hade våra invändningar. Jag och mitt team var lite för taggade över avtalet och inte tillräckligt taggade på om det skulle bli bra. Men jag kände mig skottsäker, jag var genrefilmernas guru, berättar Downey Jr.
 
- Det är två av de viktigaste filmerna jag gjort de senaste 25 åren. "The Shaggy Dog" eftersom det var filmen som fick Disney att försäkra mig. Och "Dolittle" på grund av alla missade möjligheter. Så mycket stress som den filmen orsakade oss...
 
 
Men man ska "aldrig låta en bra kris få till spillo", som Downey Jr uttrycker det. Två katastrofala filmer har lärt honom en viktig läxa om att välja sina projekt med omsorg. Och även om "Dolittle" var hans senaste biofilm - nu är det tre år sedan - så har Downey Jr hållt sig sysselsatt.
 
- Vi fick tänka om angående vilka som blev våra närmaste affärspartners. Vid den tiden var min far döende, och för att hantera det skickade jag dit ett filmteam och vi gjorde dokumentären "Sr", berättar skådespelaren som numera också är flitig producent.
 
"Sr" släpptes på Netflix under vintern, men snart är allas vår Robert Downey Jr tillbaks på bioduken igen. Den 21 juli medverkar han i Christopher Nolans "Oppenheimer". Förmodligen ett av karriärens bättre rollval. Förhoppningsvis!
| 10 juli 2023 18:30 |