PODCAST

Skribent

Fabian Nordlander

7 april 2015 | 17:00

Rikard Wolff minns tillbaka på "Lejonkungen" och Scar

"När som helst och var som helst kan folk be mig säga: Jag dödade Mufasa!”
Har du varit barn har du varit en Disney-nörd, så länge du inte bott där havet är djupt så klart. Det spelar ingen roll vilken generation du tillhör, Disney-filmer sträcker sig så långt tillbaka som till 1920-talet. Vilken annan filmstudios filmer ser du på grund av själva studion? Hur många Warner Bros-filmer har du sett för att de var från Warner? Men Disney-filmer såg du just för att de var Disney. Du är en Disney-nörd, så är det bara. Du har en favoritfilm som du ser tillbaka på mer än dina största framgångar, chansen är stor att det är "Lejonkungen".

I senaste avsnittet av Nörden & Jag är alla nördar, de flesta har sett alla filmerna och kommer ihåg det mesta. Fabian och Viktor ska bara leda er genom katalogen och utsätta er för nostalgi, sånger, förträngda minnen och Rikard Wolff. 

Rikard är nog den rösten som har slagit störst, han är troligen den skådespelare du först la märke till om du är född på 90-talet. Hans röst och gestaltning av Scar är minst lika ikonisk som själva filmen och den röst man först tänker på när man funderar över "Lejonkungen". Han är en nationell klenod för oss som växte upp med den filmen. Så det var inte så konstigt att Fabian och Viktor kände sig tvungna att prata med honom om det som betytt mest för deras barndom, att fråga de saker som gnagt på dem hela livet. Hur fick han rollen, varför tog han rollen, vad betyder Scar för honom och hur har den prestationen förändrat hans liv? Tur nog var Rikard Wolff vänlig att sätta sig ner med nördarna och besvara deras frågor. Här har ni ett litet smakprov för vad han pratade om.

Om hur han blev kontaktad av Disney:

- Disney hörde av sig och sa att de hade en jättebra film, som de verkligen trodde på. Och jag hade inte gjort några röst-arbeten vid det laget. Eftersom jag var på den framgångsvågen jag var på då, så var jag ju väldigt kräsen. Men sen kom en VHS som bara till halvvägs var tecknad, sam hade lite stillbilder och svartvita sekvenser. Och jag såg ju då att det här var ju en skitbra film. Sen så är det en Hamlet-historia, en Shakespeare-berättelse. Så jag sa att det var något jag absolut ville göra, hade vart dumt annars. 

Rikard fick nästan inte rollen:

- Jag fick göra ett röstprov som skickades till Disney i Los Angeles, sen fick vi tillbaka det och de sa att jag var för lågt pitchad. För Irons är lite högre. De ville egentligen inte ha en bas som Scar.

Rikards relation till Scar:

- Det som är speciellt med den här Scar-figuren är att den väcker både skräck och medlidande. Det är också många som älskar honom för att han är utstött, och många barn har en väldigt ambivalent känsla. Det var så kul för att det var en sådan här ”stiff upper lip character” som var jätteläskig, det var en kul kombination. En överklassdiva som är läbbig. 

Åren efter Lejonkungen:

- Den filmen har följt med mig hela tiden sen dess. Mest komiskt för att det var så lite jobb. Folk som är födda från 1987 framåt som kanske var för små för "Änglagård" på den tiden, de har ju mycket starkare relation till Lejonkungen. När som helst och var som helst kan folk be mig säga: ”Jag dödade Mufasa!”. Det konstigaste stället man kan höra det på är...

Hör detta och så mycket mer från Rikard Wolffs historier om "Lejonkungen" och Scar. Missa inte när han pratar mer om varför han nästan inte fick rollen, om inspelningsprocessen, om åren efter då Disney-nördar kräver replikspottning, och till slut Rikards åsikter om "Lejonkungen 2" och "Frost".

Just nu kan man se Rikard Wolff på Stadsteatern med föreställningen "Karl Gerhard". Sen även i slutet av året kan ni se honom i Jacques Brels "Den sista föreställningen". Och för er som vill höra Rikard Wolff sjunga den ikoniska "Var beredd" kan se honom på Parkteatern i Vitabergsparken i augusti.

Lyssna på Nörden & Jag nedan (eller här i nytt fönster!).


| 7 april 2015 17:00 |