Film

Skribent

Alexander Dunerfors

28 augusti 2014 | 17:00

Ridley Scott svarar på raskritiken mot "Exodus: Gods and Kings"

Under hashtaggen #BoycottExodusMovie rasar folk mot att filmens egyptier spelas av vita skådespelare.
Christian Bale, Joel Edgerton och Sigourney Weaver. Inte de första skådespelarna man tänker på när det kommer till en biblisk film som utspelar sig i Egypten. Eller? Med Hollywoods pengar och Ridley Scott i registolen är det kanske inte så förvånande. 

Det dröjde inte länge innan Scott fick ta emot mycket kritik för sin "whitewashing", att han låter mörkhyade karaktärer i "Exodus: Gods and Kings" spelas av vita toppstjärnor med billig solspray. På Twitter finns hashtaggen #BoycottExodusMovie för att uppmärksamma detta, enligt många, rasistiska castingbeslut.

Ridley Scott försvarar sina val i en australiensisk intervju:

- Egypten var, precis som det är nu, en mix av kulturer eftersom det ligger geografiskt mellan Afrika, Mellanöstern och Europa. Vi har rollbesatt stora skådespelare av många olika etniciteter för att spegla detta, allt från iranier till spanjorer och araber. Det finns många olika teorier om egyptiernas ursprung, och vi pratade mycket om just det och hur vi bäst skulle representera kulturen. 

I en annan intervju med The Guardian medger skådespelaren Joel Edgerton att han förstår de som blivit upprörda:

- Jag blev erbjuden ett jobb som hade varit väldigt svårt att tacka nej till. Men jag förstår och sympatiserar med de som känner sig stötta.

Ridley Scotts "Exodus: Gods and Kings" går upp på biograferna i jul.

Vad tycker ni om filmens casting av Ramses och Moses? Kommentera nedan.
| 28 augusti 2014 17:00 |