Film

Skribent

MovieZine

20 augusti 2023 | 10:30

Se upp i backen! "Reine & Mimmi i fjällen" är snart tillbaka - på dvd

Kritikerna skrattade inte när "Tre kronor" fick en spinoff år 1997 - i form av en semesterkomedi.
Det finns klassiska svenska komedier. Det finns kultförklarade komedier. Det finns hånade komedier. Och så finns "Reine & Mimmi i fjällen"... en film som ingen någonsin efterfrågade, men som ändå lämnat sitt lilla avtryck i 90-talets filmografi. En film som varit spårlöst försvunnen i åratal, närmast mytomspunnen - ja, tills nu.
 
Vi hör nämligen den goda nyheten att "Reine & Mimmi i fjällen" ska ges ut på nytt i höst. Det är distributören Studio S som utlovat en nyscannad dvd-utgåva inom kort, till alla som längtat efter att återse filmen från 1997. Den har alltså sina fans!
 
"Reine & Mimmi i fjällen" är en spinoff på den populära svenska tv-såpan "Tre kronor", som rullade på TV4 mellan åren 1994-1999. Denna fristående komedi handlar om Mimmi (Ing-Marie Carlsson) som tröttnat på att bo i radhuset i Mälarviken, varpå hon och maken Reine (Bertram Heribertson) reser till fjällen. I klassisk svensk komedianda händer det tokiga saker i backen.
 
"Ibland måste a man gotta do what a man gotta do, så e de bara."
 
Men kritikerna skrattade inte när filmen släpptes. "Inte ett dugg roligt" skrev SvD i sin recension, och DN konstaterade att filmen "lämnade de flesta fullständigt iskalla". Aftonbladets kritiker frågade sig: "Varför har filmen över huvud taget gjorts?"
 
Filmen lockade knappt 170 000 biobesökare under 1997 enligt Svensk Filmdatabas. Klart under förväntningarna - med tanke på "Tre kronors" popularitet. Vi väntar oss kanske ingen succéförsäljning av dvd:n, men några lär säkert bli glada av att återse sina slaktade såpafavoriter på skidor.
 
 
Orkar du inte vänta på dvd:n? Den 26 augusti kan man streama "Reine & Mimmi i fjällen" på TV4 Play!
| 20 augusti 2023 10:30 |