Serie

Skribent

Patrik Jonsson

17 april 2014 | 20:01

Regissörstips till säsong två av "True Detective"

På sistone har det spekulerats mycket kring vilka skådespelare som ska få ta över stafettpinnarna från herrarna Matthew McConaughey och Woody Harrelson då det väl är dags för den andra säsongen av "True Detective"? Jag har dock upplevt att det snackats allt mindre om vilken regissör som ska få äran att ta över efter Cary Fukunaga, därför ska jag denna afton snacka lite om just detta.

Jag tänkte ge mig på fem personliga drömkandidater, naturligtvis grundar sig inte mina val i något annat än att jag finner dem högst intressanta och mycket passande för uppdraget. Innan jag ger mig i kast med dessa så kan vi väl snacka lite mer om hur läget ser ut just nu. För det första har HBO faktiskt ännu inte ens utannonserat en andra säsong, märkligt? Ja det kan man tycka, men det kommer, det är jag helt övertygad om. Sedan har, i alla fall mig veterligen, Cary Fukunaga, som gjorde ett alldeles lysande jobb med den första säsongen, vänligt men bestämt tackat nej till att även regissera den andra säsongen.

En massa liggande filmprojekt ser ut att ta upp Carys tid och energi framöver. Han har dock visserligen sagt att han eventuellt skulle kunna tänka sig att regissera ett avsnitt, men aboslut inte en full säsong. Där kommer vi till nästa bit; det är ännu inte sagt att nästa säsong, likt den första, kommer att regisseras av en regissör. Den kan lika gärna bli ett arbete som går till tre regissörer, eller fyra eller till och med åtta. Jag hoppas dock att även den andra säsongen blir en vision från en regissör, det brukar oftast bli riktigt jäkla bra då och definitivt mer tajt.

I denna artikel kommer jag alltså att utgå ifrån att HBO ger grönt ljus till en andra säsong, att Cary Fukunaga inte återvänder och att även den andra säsongen regisseras av en regissör rakt igenom. Men nu nog om detta, här är mina förslag;

Jodie Foster

Lite oväntat kanske? Ja det kanske det är, men jag skulle verkligen vilja se henne ta sig an thrillergenren och "True Detective" känns som en mycket passande kandidat. Foster gjorde stordåd med tragikomiska "The Beaver" här senast där hon verkligen visade att hon kan hantera det här med karaktärer. Dessutom är det ju sagt att den andra säsongen av "True Detective" ska kretsa kring starka kvinnor och onda män så då kan hon själv gärna få passa på att roffa åt sig en av de ledande rollerna också (Det ryktas förresten om att Brad Pitt eventuellt knycker åt sig en av de ledande rollerna). Jag tycker nämligen Foster ("Silence of the Lambs" & "Taxi Driver") passar in i sådana här mörka dystra sammanhang. Två flugor i en smäll liksom. I regissörstolen får hon gärna ta tips av kompisen Mel Gibson ("The Passion of Christ", "Apocalypto"), han kan säkert ge många goda råd om hur man skapar en riktigt obekväm, stark, hård och rå stämning.

David Cronenberg

Den gamle härlige och störtsköne skräckfarbrorn David Cronenberg gjorde onekligen en hel del bisarra och absurda skräckfilmer i sin begynnelse, "Naked Lunch" och "Rabid" är bara två exempel, dessutom lyckades han riktigt bra med remaken av "The Fly". På senare år har han dock till synes sadlat om lite och gjort mer dramatiserade thrillers. Hårda, nakna och våldsamma thrillers ska väl tilläggas, här kan vi väl nämna "Eastern Promises" och "A History of Violence" som två alldeles utsökta exempel. Tänkt då ifall vi tar och blandar dessa två filmer med de två första filmerna jag nämnde, jamen då får vi ju säsong två av "True Detective" direkt! Cronenberg kan definitivt skapa den där obehagliga stämningen, den bisarra mystiken och få fram de där mänskliga tillika trasiga karaktärstolkningarna. För min del är Cronenberg glödhet i sammanhanget!

Christopher Smith

Denne regissör kanske inte är så känd för den stora allmänheten, för min egen del är han dock lite av en personlig favorit. Speciellt då det gäller tvistade och skruvade thrillers. Thrillerkomedin "Severance" från 2006 blev något av ett genombrott, men det var först efter jag såg hans helt underbara tillika totalt skruvade "Triangle" från 2009 som jag lade honom på minnet. Smith gjorde även "Black Death" (2010) som även den är en riktigt bra och annorlunda film. Ett av hans signum är onekligen obehag, det kommer ni att upptäcka ifall ni ser hans filmer, ja ifall ni nu inte redan gjort det. Han har dessutom en förkärlek till att tvista till det, liksom lura åskådarna och gärna väva in en massa detaljer. Smiths produktioner är sådana där filmer man gärna ser om för att se ifall man hittar små ledtrådar, ifall man har missat något. På grund av detta tror jag att han skulle kunna göra storverk med "True Detective", serien passar hans stil som handen i handsken.

David Fincher

Förmodligen den mest självklara kandidaten jag kommer med här och antagligen även den mest förutsägbara. Men vad kan jag säga? Jag kan ju inte gärna sitta och göra en "lista" på regissörskandidater till "True Detective" och utelämna självaste David Fincher?! Nej det kan jag inte säger jag och jag gör det inte heller. Fincher om någon är en fena på det här med mörka thrillers, detaljer, sargade karaktärer och trasiga miljöer. Han är heller inte rädd för att tvista till sina berättelser och ta mig f-n så lyckas han alltid med det också, det tycker i alla fall jag. "Seven", "The Game" och kolossen i sammanhanget; "Zodiac" bör räcka för att få er att förstå allvaret i detta förslag. "True Detective" har faktiskt en hel del gemensamt med Finchers filmer och speciellt just "Zodiac". Alla "House of Cards"-fans får ursäkta, men nu tycker jag att Fincher kan lämna det bygget och istället hoppa på "True Detective"!

Ben Wheatley

Ben Wheatley, regissören bakom "A Field in England" (2013) och främst "Kill List" (2011) är nog ändå min största favorit till jobbet, ja åtminstone tillsammans med Fincher. Ifall man dock ska blanda in hur stora chanserna är att några av dessa kommer att ge sig på "True Detective" så tror jag nog att det är större chans att vi får Wheatley. Det tackar jag definitivt inte nej till, spana in "Kill List" så förstår ni nog vad jag snackar om här. Den filmen har alla ingredienser som en andra säsong av "True Detective" kräver; kryptisk handling, full av små detaljer och ledtrådar, en mörk och obehaglig stämning samt karaktärer man faktiskt bryr sig om. Wheatley bevisade med "Kill List" att han behärskar allt detta så varför skulle han inte kunna göra det igen? Nä, han är given. Ifall HBO vill ha ytterligare en mörk och gruvlig säsong där man för det mesta sitter med en klump i magen så tycker jag att de genast ringer Ben Wheatley!

Detta var endast fem förslag från min sida, det finns givetvis buntvis med fler tänkbara kandidater, Oliver Stone kanske? David Lynch? Nej då blir det för obegripligt, kanske hans dotter Jennifer? Vad tycker ni, passar några eller något av mina förslag eller sitter ni själva med några mycket bättre exempel? Jamen låt mig höra då, blås mig av stolen och kommentera här nedan!

| 17 april 2014 20:01 |