EXKLUSIVT

Skribent

Anders Eklöf

9 augusti 2021 | 15:30

Intervju: Regissören Shawn Levy ville inte göra "Free Guy"

Regissören bakom tv-spelsfilmen och komedin "Free Guy" med Ryan Reynolds i huvudrollen berättar om arbetet med filmen, som han till en början inte ville göra.
Den 11 augusti har filmen "Free Guy" biopremiär här i Sverige, som handlar om den icke spelbara karaktären Guy (Ryan Reynolds) som lever ett normalt liv som bankman inuti det enormt populära tv-spelet Free City. När han träffar spelaren Millie (Jodie Comer) förändras allt och han får plötsligt mer frihet i spelvärlden. Det som följer är en actionpackad och humoristisk resa om existentialism och att hitta sig själv.
 
Regissören Shawn Levy är mest känd för sina tre "Natt på museet"-filmer, men även som producent och regissör av vissa avsnitt av den populära tv-serien "Stranger Things".
 
MovieZine fick tillfälle att prata med honom om arbetet med filmen. 
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Varför ville du göra en film som utspelar sig i en tv-spelsvärld? 
 
- Jag ville faktiskt inte göra en sån film. I själva verket var jag inte intresserad efter att ha läst manuset för "Free Guy" för ungefär fyra år sedan. Jag ville helt enkelt inte göra en film bara om tv-spel eller för gamers. Ryan Reynolds hörde av sig för några år sedan och sa att det finns ett manus om en spelkaraktär, "som jag tror vi kan göra till en film som Truman Show eller en film om någon som hittar sin egen identitet och potential". Det var en idé som var väldigt intressant för mig. Jag tänkte att det skulle vara häftigt att berätta den handlingen i ett stort actionpackat komedipaket med en spelpremiss. Jag gillade verkligen den kombinationen. 
 
Spelar du tv-spel? 
 
- Jag spelar lite, men som jag sa till Ryan när han ringde mig den där gången är jag ingen hardcore gamer. Delvis för att jag har fyra döttrer och inte har tid för det. Jag har bara tid att vara en hardcore-pappa och regissör. Jag har dock spelat lite "Uncharted", "Grand Theft Auto" och en hel del "Fortnite". Under arbetet med filmen spenderade jag ungefär nio månader med att träffa och lära mig från spelare, spelutvecklare och utgivare för att få en bättre bild av industrin och konstformen. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Hur var det att jobba med Ryan Reynolds? 
 
- Ryan är en filmstjärna som jag velat jobba med ganska länge och han gjorde mig verkligen inte besviken. Han är inte bara en fantastisk och väldigt talanfull humoristisk skådespelare, utan även en riktig producent. Vi var kreativa bröder under arbetet med den här filmen. 
 
Och hur var det att arbeta med Jodie Comer? 
 
- Hon var en uppenbarelse. Jag hade sett henne i tv-serien "Killing Eve" och lade märke till henne direkt. När hon kom till New York och började testspela för mig och Ryan, visste vi att det här var ankomsten av en stor talang. En dag kommer jag stolt berätta för världen att jag gav den mångfaldigt Oscarsvinnande Jodie Comer hennes första stora filmroll. 
 
 
Vad betydde Disneys köp av 20th Century Fox för den här filmen? 
 
- Som tur är hade Disney väldigt stort intresse för den här filmen. Vi hade väldigt konsekvent support under förarbetet och inspelningen. Om det betyder något, innebar det även att vi fick tillstånd att leka med några mycket ikoniska leksaker under den bombastiska actionsekvensen i slutet av filmen. 
 
Har du några förhoppningar om en uppföljare? 
 
- Jag vet i alla fall att det finns hopp i mitt hjärta. Det finns definitivt idéer för en väldigt häftig uppföljare, men det beror på om det finns en publik som är villig att ta sig till biograferna för att se en påkostad originalfilm. "Free Guy" är unik eftersom det inte är en uppföljare eller en franchise, utan en ny berättelse. Min förhoppning är att det fortfarande finns en stor aptit och publik för den här typen av originalitet på biograferna. 
 
"Free Guy" har svensk biopremiär den 11 augusti. 
 
| 9 augusti 2021 15:30 |