Film

Skribent

Andreas Samuelson

13 juli 2023 | 15:30

Reese Witherspoon minns obekväm sexscen med Mark Wahlberg: "Hade ingen kontroll"

I 1996 års thriller ”Fear” hade de då unga stjärnorna en intim scen på en berg-och-dalbana. Men den kvinnliga Oscarsvinnaren berättar nu att det var mindre trevligt att filma.
Idag är Witherspoon en av Hollywoods största, både framför och bakom kameran som producent för hyllade projekt som ”Gone Girl” och ”Big Little Lies”. Det är därför svårt att tänka sig hur hon som ung skådespelare inte alltid hade möjligheten att ta viktiga beslut under filminspelningar.
 
I thrillern ”Fear” spelade hon en tonåring från en rik familj som börjar dejta en ung, spännande men farlig man (Mark Wahlberg). Det var en av då 19-åriga Witherspoons första tonårsroller, efter år som barnskådespelare och Wahlbergs första stora huvudroll.
 
Filmens kanske mest kända scen utspelas på en berg-och-dalbana där Wahlbergs karaktär tillfredställer Witherspoons med fingrarna... (Se scenen på Youtube.)

Men Witherspoon har nu i en intervju med Harper’s Bazaar talat ut om att omständigheterna kring att filma scenen inte kändes helt trygga. Bland annat ska hon ha begärt en stuntperson till bilderna under midjan utan att ha fått det.
 
- Jag hade inte någon kontroll över det. Det stod inte specifikt i manuset att det var detta som skulle hända, så det var något som jag tror att regissören kom på själv och sedan frågade mig på inspelningen om jag kunde göra det, och jag sa nej. Det var inte en särskilt trevlig upplevelse.
 
 
Witherspoon har tidigare berättat om hur hon som 16-åring utsattes för sexuella övergrepp av en regissör och har även varit öppen om sexismen i Hollywood.
 
- Jag är verkligen inte traumatiserad eller något av det, men det var formativt. Det fick mig att förstå var min plats var i filmskapandets hierarki. Jag tror att det är ytterligare en av de berättelserna som fick mig att vilja förändra saker och någon som kan ha en bättre ledarposition för att berätta historier från kvinnligt perspektiv istället för den manliga blicken.
| 13 juli 2023 15:30 |