Film

Skribent

31 december 2009 | 03:28

Redaktionens favoriter från 2000-talet

00-talet är nu till och alla bär vi med oss våra filmiska minnen från decienniet som har passerat, både trevliga minnen och de vi helst skulle vilja glömma. Hela MovieZines redaktion har nu valt ut sina favoriter och Daniel Ogalde inleder här åsiktstruppen.

Filmpersonligheter som definierade 00-talet

Skådespelare: Heath Ledger, may he rest in peace.

Skådespelerska: Megan Fox, sorgligt men sant att kroppen utan hjärna tagit det största fokus från skådespelare som faktiskt tillför Hollywood något mer än bara sexappeal.

Regissör: Suck, James Cameron? För mig personligen Ang Lee.

En trend som jag aldrig vill återse: "Beck"? Svenska oändlighetsdeckare överlag - no thanks.

Det bästa som hänt filmvärlden under 00-talet är: Asiatisk film helt klart. Det började med "Crouching Tiger, Hidden Dragon" och "Spirited Away", nu kan vi i Sverige avnjuta av fantastisk filmkultur i synnerhet i animerad form. Hallelujah eller som man säger på asiatiska "Sushi".

Årtiondets mest överskattade: "Avatar", kom igen den är bra men sååååååå bra är den inte. Sedan en liten känga mot "No Country for Old Men" som snodde åt sig Oscarsstatyetterna från "There Will Be Blood".

Favoritfilmer från 00-talet:

Shelter - Schyst komma-ut-historia. Avslappnat, välspelat och helt underbart. Precis som ens första riktiga kärlek ska vara och en skön kontrast till visserligen fantastiska men dystra "Brokeback Mountain".

Pans Labyrint - Guillermo del Toro levererar antagligen en av de bästa fantasyfilmerna någonsin där han med otrolig pensel illustrerar en gripande historia mellan vår värld och fantasins. En omedelbar kultfilm och ett självklart måste för, ja... alla.

Donnie Darko - Richard Kellys storverk som han tyvärr inte lyckats upprepa. En någorlunda okänd Jake Gyllenhaal skapar skådismagi med bland andra Mary McDonnell och Patrick Swayze i en annorlunda men skrämmande rulle med amazing filmmusik.

Hedwig and the Angry Inch - Världens bästa musikal? Mycket möjligt. Oförskämt roligt och originellt blandas det sorgliga med det spektakulära i John Cameron Mitchells bisarra film om en transsexuell punkrockare. Hell yeah!

Irreversible - Hemskt är den rätta beskrivningen av "Irreversible" men som tur är inte den enda. Ett drama som slår hål rakt i hjärtat, genialt berättad och fantastiskt filmad. Med filmvärldens mest rysliga våldtäktsscen. Se om du pallar.

Gå vidare till Nils Karléns favoriter