Spel

Skribent

Anders Eklöf

30 januari 2024 | 14:00

Recension: "Persona 3 Reload" är en läcker och gripande skolsimulator

Eleverna på Gekkoukan High School är tillbaka i ny skepnad i en riktigt läcker remake, som dock borde ha vågat ta ut svängarna lite mer.
När "Shin Megami Tensei: Persona 3" släpptes till Playstation 2 för nästan 20 år sedan satte det en ny standard för serien som den följer än idag, senast med det enormt hyllade och framgångsrika "Persona 5".
 
Med remaken "Persona 3 Reload" har Atlus tagit den en aning föråldrade klassikern till nya format och fräschat upp det, även om det stundtals känns något för troget sitt original. 
 
Här följer vi ett gäng gymnasielever på en japansk skola, som kämpar mot skuggvarelser genom att skjuta sig själva i huvudet med specialtillverkade pistoler för att frammana sina inre demoner. Låter det intressant? Då kan "Persona 3 Reload" vara något för dig.
 
Db562363bc3886d07a9e66846fc0cc2b ss cfe4b9124ea5e815e7981e3ac29a72a02fd48239
 

Häxor, läxor och dödliga lektioner

 
"Persona 3 Reload" utspelar sig i den fiktiva staden Tatsumi Port Island, där vi tar oss an rollen som en ny student på gymnasieskolan Gekkoukan High School. Väldigt snabbt visar det sig att du har speciella egenskaper (som i alla animeserier), som låter dig vara medveten under den så kallade Dark Hour – en extra timme på dygnet då märkliga skuggvarelser och ett hotfullt torn dyker upp på stadens gator, som gör stora delar av befolkningen apatiska.
 
Då du även kan frammana en så kallad Persona, en inre demon som hjälper dig i strid, blir du rekryterad till skolföreningen "Specialized Extracurricular Execution Squad" (SEES). De har som mål att ta reda på mer om Dark Hour, utforska tornet och stoppa skuggorna.
 
Det som gör att "Persona"-serien (som inte har något med Ingmar Bergmans klassiker att göra) sticker ut är att det handlar lika mycket om det övernaturliga som det vardagliga, då minst lika mycket av din speltid kretsar kring att gå i skolan och fritidsaktiviteter.
 
Varje dag får du välja om du till exempel ska studera, umgås med vänner, äta på restaurang eller fortsätta utforska tornet Tartarus. Alla aktiviteter ger dig olika fördelar, så det gäller att planera sin tid på bästa sätt – precis som i verkliga livet! Det här rutinmässiga upplägget är ett av spelets största styrkor, men blir även en svaghet i längden. "Persona 3 Reload" är nämligen väldigt långt, så efter ett visst antal timmar blir det en aning segt att ta sig igenom dagarna, precis som mycket annat i spelet.
 
Db562363bc3886d07a9e66846fc0cc2b ss f51fc26c627816bbd87011ca278b1fbbda2d6bc8
 

Långsamt tempo och snabba strider

 
Berättelsen i "Persona 3 Reload" är verkligen bra och gripande, samt har riktigt välskrivna huvudkaraktärer – så länge du har tålamod. Tempot i spelet kan vara ganska långsamt på sina ställen och inte minst upprepande, då det blir något av en loop med allt vardagsbestyr, långa dialoger och besöken i Tartarus.
 
Tornet Tartarus är nämligen den delen i spelet som har åldrats sämst, vilket Atlus inte har gjort särskilt mycket åt i sin remake. Tornet består av våning efter våning av nästintill identiska korridorer fyllda med fiender och enstaka kistor att hitta, vilket precis som det låter blir tjatigt rätt snabbt.
 
Dock ligger det starkaste kortet någon annanstans, då det har några av de snabbaste och smidigaste turordningsbaserade striderna jag har sett i ett japanskt rollspel. Här finns ett stort fokus på att utnyttja fiendernas svagheter till dina magier, där du får agera en gång till för varje gång du träffar rätt. När du väl får till det sker allt väldigt snabbt, mycket med hjälp av de snygga och stilrena menyerna. Minuset är att det även här kan bli tradigt i längden, då det nästan blir på autopilot när du väl har hittat alla fienders svagheter i ett område.
 
2d20f12b80807ebcd00deec8ed909b9c persona 3 reload 1 1024x576
 

Jazzrock och snygg animegrafik i en (för?) trogen remake

 
Där Atlus har lagt krutet i sin remake av "Persona 3" är utan tvekan grafiken. Det ser många gånger ut som att du spelar en riktigt läcker animeserie, med fräsiga effekter och snyggt designade karaktärer. Tillsammans med den riktigt grymma musiken som är både jazzig och rockig med inslag av rapmusik, samt de stilrena menyerna får vi ett riktigt välkomponerat paket.
 
Dock känns det lite som att utvecklarna har varit lite fega när det gäller att ta ut svängarna, då egentligen mer eller mindre är samma spel som på Playstation 2 som döljer sig under den flådiga ytan. Att besöka Tartarus känns som sagt föråldrat och de hade gärna fått kapa ner manuset en aning, men kan man se förbi de skavankerna är ändå "Persona 3 Reload" ett riktigt bra japanskt rollspel som håller väl än idag – inte minst i den här skepnaden.
 
Har du tålamod och inte minst tid levererar nämligen "Persona 3 Reload" en riktigt spännande resa som blandar gymnasietiden med demoner och andra övernaturliga ting. Här hanteras tunga ämnen som mobbning, psykisk ohälsa och självmord på ett bra sätt, som få andra spel lyckas med. Att det hela presenteras med så snygg grafik gör det inte hela sämre precis.
 
 

"Persona 3 Reload"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Genre: Rollspel
Plattform: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC
Utvecklare: Atlus, P Studio
Utgivare: Atlus, Sega
Släpps: 2 februari 
 
Ska du spela "Persona 3 Reload"?
| 30 januari 2024 14:00 |