Spel

Skribent

Andréas Göransson

19 mars 2018 | 16:00

Recension: "Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom" är enastående vackert

MovieZines spelskribent Andréas Göransson har rest till landet Ding Dong Dell – en plats han sent kommer att glömma.
För fem år sedan släpptes ”Ni No Kuni: Wrath of the White Witch” till Playstation 3. Spelet utvecklades i samarbete mellan Level 5 och animationsstudion Ghibli, kända för filmer som ”Spirited Away”, ”Howl's Moving Castle” och ”Princess Mononoke”. Kritikerna hyllade spelet, det fick en ordentlig fanbase och räknas idag som en modern klassiker.
 
Och nu, år 2018, är uppföljaren ”Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom” här. Studio Ghibli är fortfarande delvis inblandade och Level 5 står åter igen bakom rodret som utvecklare.
 
Storyn kretsar kring kungadömet Ding Dong Dell – ett land där musklanen och kattklanen lever sida vid sida. Men allt är inte guld och gröna skogar; en dag gör mössen uppror och avsätter kungen Evan Pettiwhisker Tildrum i en våldsam statskupp. Evan måste nu fly och slår följe med Roland, en besökare från en okänd värld, och Tani som är dotter till en lokal piratledare. Målet är att grunda ett nytt land där fred och frid råder men det ska visa sig vara lättare sagt än gjort.
 
Som uppföljare har ”Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom” inte särskilt mycket med ”Ni No Kuni: Wrath of the White Witch” att göra. Det är en fristående titel med nya karaktärer och världar, även om mycket är sig likt. Spelets grafiska profil doftar ännu en gång Studio Ghibli lång väg och det är svårt att inte handlöst bli förälskad i den värld som Level 5 som så skickligt målat upp.
 
Under mina resor i dels Ding Dong Dell, men även dess grannländer, möter jag fantasifulla fiender av alla dess slag och varelserna Higgledies, som är helt nya för den här delen i serien, gör det svårt att inte dra på smilbanden. Higgledies är små intelligenta ”fenomen” som bland annat representerar vind, eld och vatten och som hjälper Evan med vänner under sina äventyr. Allt detta ackompanjeras av ett soundtrack som både är medryckande, bombastiskt och minnesvärt.
 
Men ”Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom” är inte helt utan problem. Det finns inslag i spelet som inte alls känns särskilt genomtänkta, exempelvis delarna där man ska manövrera en armé i strid. Jag gillar heller inte upplägget som Level 5 valt för att styra kungadömet som Evan bygger upp. Det är sekvenser som helt enkelt hade kunnat hoppas över helt till förmån för en tightare och mindre rörig upplevelse.
 
 
”Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom” är som rollspel heller inte särskilt originellt. Level 5 tar sällan ut svängarna och förutom stridssystemet, som sker i realtid och är både lättsamt för nybörjaren och djupt för den mer erfarna, är det sällan som spelet rent tekniskt sticker ut från mängden japanska rollspel. Charmen ligger snarare i artworken och hur snyggt spelet är.
 
Gillade man ”Ni No Kuni: Wrath of The White Witch” kommer man dock att älska ”Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom”. Det är en charmig berättelse om en liten men bestämd kung med kattöron som orättvist blir avsatt från sin tron. Det är också en hyllning till den japanska animekulturen och chansen är god att den här uppföljaren placerar sig som ännu en modern klassiker, sida vid sida med sin föregångare. Är du ett fan av japanska rollspel är det här definitivt ett måste.
 
"Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom"
Genre: Rollspel
Utvecklare: Level 5
Utgivare: Bandai Namco
Format: Playstation 4, Windows
Släpps: 23 mars 2018
Pris: 599 kronor
 
| 19 mars 2018 16:00 |