RECENSION

Skribent

Anders Eklöf

9 februari 2023 | 18:00

Recension: Är Dualsense Edge värd över 2500 kronor?

MovieZines spelredaktör Anders Eklöf har provat den lyxiga handkontrollen Dualsense Edge till Playstation 5 och funderar om den höga prislappen är motiverad.
När Sony utannonserade den lyxiga handkontrollen Dualsense Edge med en saftig prislapp på cirka 2699 kronor, var det nog många som rynkade på näsan. 
 
Vad kan den göra? Få mig att vinna lättare i "Overwatch 2" eller känns den som en mjuk kattunge i händerna? En vanlig handkontroll till Playstation 5 kostar i jämförelse som billigast omkring 699 kronor, så det är en relativt stor prisskillnad mellan de båda.
 
Är den verkligen värd sina pengar? Den frågan är ganska svår att svara på, men jag ska försöka. Det beror verkligen på vilken typ av spelare du är och om du känner att du faktiskt behöver dess anpassningsbara funktioner.
 
 
8da8ed63a616a499af48c9a4ec35434a dualsense
 

Mer kontroll i dina händer

 
Det Dualsense Edge kortfattat erbjuder är att du kan skräddarsy hur knapparna och spakarna ska fungera, samt välja mellan olika utbytbara analoga spakar och bakre knappar. Edge är några gram tyngre och har en lite annorlunda design rent utseendemässigt, men den haptiska feedbacken och de adaptiva avtryckarna har samma funktion som en vanlig.
 
Innan jag började pilla med inställningarna förstod jag inte riktigt vad jag skulle ha fler knappar till, men när jag smidigt kan få min karaktär att springa eller få vägvisning utan att trycka in den vänstra analogspaken eller obekvämt flytta fingrarna i "Hogwarts Legacy", utan istället trycka på de nya bakre knapparna, förstår jag grejen lite mer.
 
De bakre knapparna har helt klart sin största fördel i snabba tävlingsinriktade skjutspel som "Overwatch 2", "Apex Legends" eller "Fortnite", men även för mig som mest spelar spel för en spelare är de en liten revolution. Jag har faktiskt svårt att se att jag kan gå tillbaka till min vanliga Dualsense utan de bakre knapparna nu, så det är väl ett gott betyg om något.
 

Fler funktioner än vad någon behöver - eller?

 
8da8ed63a616a499af48c9a4ec35434a dualsense2
 
En annan trevlig detalj är att man kan byta ut spakgreppen på de analoga styrspakarna, så att de mer påminner om hur de såg ut innan Playstation 4, med ett par högre och ett par lägre. Jag tycker verkligen att de känns bättre för tummarna än de gropade varianterna (som på bilden ovan), samt att det är skönt med lite längre spakar.
 
Med Dualsense Edge kan du som sagt skräddarsy din upplevelse genom att programmera om vilka knappar som gör vad i dina spel och smidigt byta mellan olika profiler. Du kan även ställa in hur mycket motstånd de adaptiva avtryckarna ska göra, hur mycket vibrationer kontrollen ska släppa loss och hur känsliga spakarna ska vara.
 
Personligen tycker jag att det är något överflödiga funktioner, då du ofta kan byta knapparna i själva spelen eller bestämma hur starka vibrationerna ska vara även i den vanliga handkontrollen till Playstation 5. Att ställa in hur spakarna fungerar vara till en fördel i racingspel eller förstapersonsskjutare, men jag tror inte att gemene man kommer att sitta pilla med de här inställningarna överdrivet mycket.
 
 

Är Dualsense Edge värd den höga prislappen?

 
Sony vill onekligen att Dualsense Edge ska ses som en lyxprodukt, men jag hade faktiskt hoppas på lite mer deluxekänsla med tanke på den höga prislappen.
 
Det följer visserligen med en påkostad väska till handkontrollen som du kan koppla in en laddningskabel till och den har funktioner som jag utan tvekan kommer att dra nytta av framöver, men det hade varit välkommet med bättre haptisk feedback eller ännu skönare ergonomi för att motivera ett köp.
 
Är du en riktig gamer som vill vara så snabb och effektiv som möjligt i "Destiny 2", "Gran Turismo 7" eller andra tävlingsinriktade spel kan det säkert gå att motivera priset, men personligen hade jag aldrig betalat 2699 kronor för en handkontroll, oavsett hur bra den är. Den vanliga Dualsense-handkontrollen är trots allt redan väldigt bra.
 
 
Hur mycket tycker du att en handkontroll kan kosta?
| 9 februari 2023 18:00 |