Film

Skribent

Pascal Andersson

27 juni 2014 | 17:00

Rånade bankomat i YouTube-video, frias i domstol

Roman Atwood och Vitaly Zdorovetskiy är stora på YouTube. De har på sina respektive kanaler över 10 miljoner prenumeranter som älskar att följa deras sociala experiment, pranks och dagliga liv.
Deras framgångar på nätet har förändrat livet för dem båda, de tjänar nu stora summor pengar på sina videos, och har skrivit kontrakt för en långfilm, “Natural Born Pranksters” som produceras av teamet bakom “Bad Grandpa” och “Jackass”. 

Men med framgång kommer också vissa bakslag. i mars tidigare i år befann sig de båda vännerna i Columbus, Ohio för att spela in ett prank. Utrustade med rånarkläder, baseballträn samt en utplacerad bankomatattrapp sladdar de in i en svart stadsjeep och slår sönder den falska bankomaten, gatan fylls med dollarsedlar och kaos uppstår, exakt den reaktion som eftersökts. 
 
Förbipasserandes skräckblandade förtjusning, civilkurage och girighet fångades på film när det fiktiva rånet iscensattes på flera olika platser runtom i staden och en kommande viral YouTube succé var född. Sen gick allt snett, oroliga medborgare i Colombus ringde polis och ett flertal polispatruller anlände till platsen för att gripa “bankomatrånarna”.

Deras förklaringar om att allt var ett skämt och att bankomaten var falsk viftades bort och de fick alla spendera nästan ett dygn i häktet. Kamerautrustningen beslagtogs och de kallades senare till domstol för störande av allmän ordning.

När dagen för rättegången var kommen befann sig en stor grupp fans utanför rättssalen för att visa sitt stöd, många hade hittat dit via sociala medier. Och efter två dagars förhandlingar stod det då igår klart att skojarna frias, de hade felaktigt blivit fråntagna sin frihet till uttryck i satiriskt syfte. 

I triumf, och som ett finger mot övermakten har de nu släppt det beslagtagna materialet i sin helhet. | 27 juni 2014 17:00 |