Serie

Skribent

Andreas Samuelson

6 november 2022 | 13:00

Räkna med bråk: Bakom kulisserna på 9 stormiga sitcoms

Det är lätt att tro att stämningen alltid är på topp vid inspelningen av lättsamma komediserier. Men så är inte alltid fallet - här är några av de stormigaste sitcom-bråken.
Det skämtas, skrattas, snubblas och skojas. Publikskratten ekar och TV-tittarna lär sig att älska sitcom-karaktärerna vi följer vecka efter vecka. Men även om humöret är på topp när kamerorna rullar så är det inte alltid lika trevligt bakom kulisserna. Många av våra mest älskade komediserier har präglats av bråk som i vissa fall lett till avhopp och avsked. Här är några av de värsta grälen.
 
 

1. ”Community” - Chevy Chase vs Dan Harmon

 
Chase, en av 1980-talets största komedistjärnor har aldrig varit populär att samarbeta med men fick chansen till en comeback i komediserien om några vuxna collegestudenter. Tyvärr saboterade han allt med att vara en grinig, rasistisk skitstövel som spred dålig stämning (och N-ordet) omkring sig. Han bråkade speciellt med seriens skapare Harmon som efter att ha fått nog av Chase dåliga beteende hämnades på en avslutningsfest. Chase hoppade av serien efter fyra säsonger men efter en tids gräl med Harmon gjorde de till slut upp och blev vänner.
 
 

2. ”Cosby" - Lisa Bonet vs Bill Cosby

 
Det kan kännas overkligt att Cosby, ett av de tyngsta #MeToo-namnen, en gång var TV:s populäraste myspappa. Men även om hans relation med dottern Denise var idyllisk så var det definitivt kyligare mellan honom och Bonet. Det blev inte bättre av att Denises popularitet ökade och resulterade i spin-offen ”A Different World”. När Bonet medverkade i barnförbjudna sexscener i filmen ”Angel Heart” och blev gravid med Lenny Kravitz fick Cosby nog och avskedade henne.
 
 

3. ”Fresh Prince i Bel Air” - Janet Hubert vs Will Smith

 
Oscarsgalan är knappast första gången där Oscarsvinnaren Smith varit i hetluften. I TV-serien som förvandlade honom till stjärna spelade Hubert hans moster Vivian men sparkades efter tredje säsongen och ersattes av Daphne Maxwell Reid. Enligt Smith (och andra motspelare) var Hubert svår att jobba med medan hon själv menade att Smith var en oprofessionell pajas. Slutligen gjorde de upp i HBO Max återföreningsspecial där båda fick berätta sin sida av historien.
 
 

4. ”Par i brott” - Cybill Shepherd vs Bruce Willis

 
I TV-rutan var det ett ständigt flirtade mellan de två privatdeckarna men bakom kulisserna avskydde seriens två stjärnor varandra. Då hjälpte det inte med långa inspelningsdagar och produktionsproblem i form av förseningar på grund av Shepherds graviditet och Willis skada från en skidolycka. Dessutom gick Willis - enligt producenten Jay Daniel - från att vara en vanlig, trevlig snubbe till en kaxig filmstjärna som helst ville gå vidare från TV. Tydligen mjuknade bägge skådespelarna när de återförenades 2012 för att spela in DVD-kommentarer för serien.
 
 

5. ”Pappa vet bäst” - Kirk Cameron vs Julie McCullough

 
Ironiskt nog var Cameron, stjärnan i 80-talssuccén, ateist innan han under seriens gång blev pånyttfödd kristen - och religiös fanatiker. Inte nog med att han försökte påverka enligt honom olämpliga element i manuset och distanserade sig från resten av ensemblen med sitt beteende. Han ska dessutom ha fått McCullough, som spelade hans flickvän, avskedad på grund av hennes utvik i Playboy. McCullough har gått ut och sagt att Cameron vägrat prata eller återförenas och att den negativa uppmärksamheten skadade hennes karriär. Cameron har förnekat anklagelserna men skulle du lita på människan bakom ”Saving Christmas”?
 
 

6. ”Roseanne” - Roseanne Barr vs manusförfattare

 
Knappast känd för att vara någon mild bullmamma, Roseanne gjorde det inte lätt för manusförfattarna under sin framgångsrika serie. Redan under första säsongen tvingade hon produktionsbolaget att sparka skaparen/manusförfattaren Williams genom att hota med att själv avgå. Men skådespelaren fortsatte att bråka med manusteamet och ska enligt egen utsago ha vägrat att minnas deras namn för att istället fördela dem nummer. När serien återupplivades för en tionde säsong 2017 blev hon ironiskt nog själv sparkad efter en ökänd, rasistisk tweet.
 
 

7. ”Three’s Company” - Suzanne Somers vs Joyce DeWitt & John Ritter

 
Serien om tre rumskamrater i Santa Monica förvandlade Somers till TV-stjärna men när hon hade mage att begära samma lön som sina manliga motspelare så fick hon se sig om efter nytt jobb. Hon stämplades som girig och situationen skapade en spricka i relationen med DeWitt och Ritter som hade de andra huvudrollerna. Somers och DeWitt pratade ut flera år senare i den förstnämndas talkshow och Somers berättade även att hon kontaktades av Ritter en kort tid före hans död 2003.
 
 

8. ”2 ½ män” - Chuck Lorre vs Charlie Sheen

 
En av de mest ökända och offentliga sitcom-bråken som började med Sheens besök på en rehabiliteringsklinik (som försenade inspelningen) samt hårda ord mot seriens skapare/producent Lorre i radio och TV. Det resulterade efter många om och men med att Sheen sparkades och hans karaktär dödades inför nionde säsongen för att ersättas av Ashton Kutcher. Sheen fortsatte spy galla över Lorre och försökte dra honom och produktionsbolaget CBS inför rätta. Flera år senare ångrade han sig dock över hur han hade hanterat situationen.
 
 

9. ”Will & Grace” - Debra Messing vs Megan Mullally

 
När den Emmybelönade, queer-historiska serien återvände till TV-rutan för en nionde säsong 2018 ska det enligt rapporter varit dålig stämning mellan Mullally och främst ena huvudrollsinnehavaren Messing. Utan namn nämnda så berättade Mullally att hon mobbats på jobbet, avföljde sina motspelare på sociala medier och var frånvarande i flera avsnitt. En av seriens skapare, Max Mutchnick, uttalade sig om att undvika avslöjanden om arbetsförhållanden för att bevara seriens integritet men nämnde också att det varit ett ”tufft år”...
 
| 6 november 2022 13:00 |