Film

Skribent

MovieZine

23 juli 2016 | 18:00

Queer-klassiker tillbaka på bio

NonStop Timeless smygstartar i samband med Pride och visar de oförglömliga queer-klassikerna ”Orlando” och ”Querelle” på bio.
I Sally Potters ”Orlando”, efter Virginia Woolfs klassiker med samma namn, fick Tilda Swinton sitt stora internationella genombrott. Filmen berättar den ikoniska historien om en yngling som byter kön mellan man och kvinna över seklernas gång. Orlando föds som man i ett välbärgat hem i 1500-talets England och avslutar sitt liv på 1990-talet som en helt vanlig kvinna som har förlorat allt men funnit sig själv.

Rainer Werner Fassbinders ”Querelle”, efter Jean Genets ”Matrosen och stjärnan”, med Brad David, Franco Nero och Jeanne Moreau blev hans sista och mest omdiskuterade film och en av hans mest egensinniga. Matrosen Querelle går iland i Brest och söker sig till en bar där han försöker hitta någon som är villig att köpa det opium han tänker smuggla iland. På baren finns också sångerskan Lysiane.

”Orlando” och ”Querelle” får nypremiär på bio den 22 augusti men visas redan nästa vecka under Stockholm Pride på Victoria och Bio Rio.

Distributören NonStop Entertainment kommer att släppa fler klassiker på bio under hösten, bland annat Kieslowskis Trikoloren-trilogi.
| 23 juli 2016 18:00 |