Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

27 november 2015 | 14:00

Prova på Virtual Reality i Kungsträdgården

Smaka på paniken i att bli uppkäkad av en vithaj.
Idag var jag och provade på Sony PlayStations virtual reality-hjälm (eller PlayStation VR som den heter) i centrala Stockholm. Två "upplevelser" fanns att känna på; "London Heist", som satte mig i rollen som bankrånare under en vild flykt, och "Shark Tank", som lät mig uppleva hur det var att få en arg, fullkomligt massiv vithaj på halsen.

I första demot, bankrånet, kastades jag rakt in i händelsernas centrum då jag tog plats i en flyktbil. Kort därpå började en vild eldstrid mot förföljare på motorcyklar, med magasin att ladda om mitt kulsprutevapen med skramlandes i handskfacket framför mig. Det var onekligen en rätt surrealistisk känsla att se mina "virtuella händer" röra sig i fas med rörelserna jag gjorde i verkligheten. Extra pluspoäng också för att jag kände mig rätt fånig där jag satt och viftade, men kul var det.

Det andra demot, hajburen, var dock ännu bättre. Innan jag började fick jag veta att "ananas" var ett så kallat "safe word", som jag skulle ropa om jag tyckte att hela grejen blev för intensiv. Pyttsan!, tänkte jag. Jag har ju bannemig klarat ut hela "Amnesia: The Dark Descent", så en ynka haj ska jag nog kunna klara av. Här sänktes jag ner i havet i en bur för att bekanta mig med livet under ytan, men snart nog kom nämnda haj för att bekanta sig med min skrangliga bur istället. Vad som följde var en faktiskt, på riktigt, gastkramande upplevelse där jag nästan ville gallskrika "ANANAS! ANANAS!" om det nu inte hade varit så pinsamt att göra det inför PR-folket på plats.

Allmänheten har från och med klockan 12 idag chansen att prova på de två stationerna, och det enda du behöver göra är att ta dig till Jussi Björlings Allé 5 (Kungsträdgården i Stockholm).

Öppet följande tider:

Fredag 27 november, 12:00 – 18:00
Lördag 28 november, 11:00 – 18:00 

Tråkigt nog fanns inte demot för "The Walk" tillgängligt (baserat på Robert Zemeckis film), men jag kan ändå rekommendera de som är i närheten att titta förbi och uppleva något lite annorlunda. Kom ihåg ordet ananas bara...


Undertecknad in action (med hållning som en bättre gurka).

Har du provat VR?
| 27 november 2015 14:00 |