Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

21 januari 2018 | 21:45

Premiär: J.K. Simmons briljerar i sina dubbla "Counterpart"-roller

MovieZine har tagit del av avsnitt 1-4, inför premiären av den nya tv-serien "Counterpart" hos Viaplay.
Oscarsvinnaren J.K. Simmons ("Whiplash") återvänder till tv-seriernas värld i den nya sci-fi-spionthrillern; "Counterpart", från den amerikanska tv-kanalen Starz.
 
För mig kommer Simmons alltid att vara nazistledaren Vern Schillinger från "Oz", för andra är han kanske mest känd som J. Jonah Jameson i "Spiderman"-filmerna med Tobey Maguire - åtminstone fram tills att han plockade upp Oscarstatyetten för sin insats i "Whiplash" från 2014. Oavsett vilket är han nu tillbaka i tv-rutan - i två huvudroller.
 
"Counterpart" är en tv-serie som utspelar sig i Berlin, där Simmons karaktär (Howard Silk) har bott och arbetat med sin fru i 30 års tid. Han har egentligen inte riktigt vetat vad han har arbetat med, mer än att de har tajt säkerhet och att han har fått tillräckligt bra betalt - för att kunna spendera all sin fritid med frugan, som han älskar över allt annat.
 
 
Sci-fi-delen i "Counterpart" är som en blinkning till oss gamla "Fringe"-fans, det finns nämligen en topphemlig tunnel som knyter samman två olika versioner av vår värld. Utan att avslöja för mycket kring vad det kan tänkas innebära så är serien utöver det här sci-fi-lagret, en regelrätt spionthriller fylld till bredden med lönnmördare, mullvadar, konspirationer och en massa härlig spänning.
 
Vi släpps in i Howards liv precis när hans tillvaro drastiskt ställts på sin spets. Hans fru skadades i en bilolycka sex veckor tidigare, och plötsligt sitter han öga mot öga - med sig själv, med sin "counterpart" från "den andra sidan".
 
 
Simmons får med andra ord spela två olika versioner av sig själv, som dessutom oftast befinner sig i samma rum - men tack vare hans skådespel framstår de båda som två helt olika personer. Den omtänksamme Howard som besöker sin fru varje dag på sjukhuset - och den hårda, kalla och manipulativa motsvarigheten till honom. Beroende på hur bra de lyckas knyta ihop säsongen, kan det mycket väl vara en skådespelarinsats som leder ett erkännande på Emmygalan senare i år.
 
Eftersom det är Starz som ligger bakom serien, en kabeltv-kanal som lyder under samma regler som HBO och Netflix, kan serien vara precis så rå som den behöver vara. Lönnmördare som "John Wick"-klår upp sina motståndare - där blod och nakenhet är fritt fram, även om det används i sparsamma mängder.
 
"Counterpart" är utan tvekan en av årets mest intressanta nya tv-serier hittills. Gör dig själv en tjänst och ge serien en chans!
 
 
"Counterpart" har premiär imorgon, den 22 januari, hos Viaplay. Säsongen kommer totalt att bestå av tio avsnitt.
 
Är du sugen på att ge "Counterpart" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 21 januari 2018 21:45 |