Serie

Skribent

Patrik Jonsson

7 augusti 2014 | 18:00

Premiär för Steven Soderberghs "The Knick"

Nu på lördag, den nionde augusti, är det premiär för läkardramat "The Knick" på HBO Nordic. Detta är alltså endast ett dygn efter att den haft sin "riktiga" premiär på ursprungskanalen Cinemax.
Nu kanske ni är många som ryggar tillbaka lite då jag säger att "The Knick" är ett läkardrama. Jag förstår er, jag har heller aldrig varit något för just läkarserier/sjukhusserier, denna tycker jag dock att ni ska ge en stor fet chans.  "The Knick" är nämligen en rätt så annorlunda läkarserie och hur många genuina läkarserier har egentligen skapats av en kabelkanal? Jag kommer inte på en enda. Redan där sticker alltså denna serie ut, men var lugn, det kommer mera!

Handligen i "The Knick" är nämligen lagd till början av 1900-talet, vad vi har här är alltså en slags historisk läkarserie. Glöm serier som "Greys Anatomy" och "Cityakuten" för trots att "The Knick" i grunden är ett läkardrama har den faktiskt inte mycket gemensamt med ovannämnda, tvärtom skiljer den sig ganska markant.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Med detta sagt menar jag alltså inte nu att alla ni som diggar "Cityakuten" och "Greys Anatomy" ska hålla sig borta. Absolut inte, jag tycker helt enkelt att i stort sett alla åtminstone ska ge serien en chans. Jag ville bara klargöra för eder alla att detta inte är en typisk sjukhus eller läkarserie. Vi har dessutom rätt starka namn både framför kameran och bakom den. Serien är nämligen skapad och regisserad av Oscarvinnaren Steven Soderbergh ("Side Effects", "Traffic", "Behind the Candlebra") och i huvudrollen ser vi Clive Owen som även står med som seriens huvudproducent tillsammans med Soderbergh. Nu kanske ni förstår att "The Knick" håller avsevärt mycket högre kvalitet än någon dagssänd sjukhussåpa signerad ABC? Jag hoppas det.

"The Knick" utspelar sig alltså i New York någon gång i början av 1900-talet och lägger främst sin fokus på personalen på sjukhuset Knickerbocker. Ett sjukhus där doktorer, sköterskor och främst kirurger gör mer eller mindre storverk i en mycket svår tid med hög dödlighet och helt utan antibiotika. I centrum står Dr. John Thackery (Clive Owen) som nyligen blivit utnämnd som operationsteamets ledare. En mycket splittrad och halvt förstörd man som, medan han försöker göra stora framsteg inom medicinen, slåss mot starka kokain och opiummissbruk. Detta är alltså lite; släng dig i väggen Dr. House! Vid Thackerys sida finns även den nyligen nyutexaminerade Harvardstudenten Dr. Algernon Edwards (Andre Holland) som i sin tur måste stå upp och slåss mot hårda fördomar och rasism i en tid där svarta läkare var allt annat än något vanligt förekommande.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Själv har jag spanat in de första avsnitten av "The Knick" och jag tycker helt klart att serien är lovande. Jag ska inte överösa den med beröm, vi ska fortfarande komma ihåg att jag är en av dem som vanligtvis inte alls gillar den här genren. Gör man det kan jag dock tänka mig att man älskar den än mer, detta är absolut inga dåliga grejer. Det hela är snyggt producerat och tidskänslan sitter där den ska. Man riktigt känner att det är hårda och svåra tider, det är mycket blod och slask, skit och jävelskap. Däremot är det, tack och lov, inte mycket springa till städskrubben för att hångla och skvallra, "The Knick" ligger på en helt annan nivå. Ni som annars känner igen Cinemax:s serier kommer nog att känna igen stilen, trots att det så klart är mindre pang-pang i denna, har den ändå den där rätt råa, orena och brutala stilen.

Ni kommer förmodligen även att känna igen Soderberghs stil, man märker onekligen att detta, till stora delar, är hans egna serie. Detta ser jag som något positivt i sammanhanget för jag talar nämligen om hans bättre filmer då jag här nämner hans stil. "The Knick" känns seriös utan att behöva vara någon jäkla prettoserie och sådant uppskattar jag. Stor eloge även till skådespelarensemblen, jag märkte inte av ett enda svagt kort. Jag vill dock främst berömma huvudrollsinnehavaren Clive Owen som här, ärligt talat, gör en av sina bästa roller någonsin som det drogberoende läkargeniet John Thackery. Vill ni höra mer positiva saker kan jag berätta att serien, innan den ens haft sin premiär, har tilldelats en andra säsong på tio avsnitt vilken får premiär nästa sommar/höst. Så nu vet ni att serien dessutom inte kommer att bli nedlagd innan ni ens börjat se på den. "The Knick" har med andra ord fått stort förtroende av Cinemax och jag förstår dem. Detta lovar nämligen gott.

Premiär för "The Knick" är det alltså nu på lördag den nionde augusti på HBO Nordic och här har ni en trailer;

| 7 augusti 2014 18:00 |