Serie

Skribent

Alexander Kardelo

21 januari 2018 | 15:00

Premiär för "Mosaic": Veckans mordgåta på HBO Nordic

Vem mördade Sharon Stone? Häng med och lös pusslet när samtliga sex avsnitt av "Mosaic" släpps för streaming tisdag till lördag. Steven Soderbergh har regisserat.
På tisdag får Steven Soderberghs nya serie "Mosaic" svensk premiär. I miniserien i sex delar får vi följa "de psykologiska underströmmarna i kärlek och mord, i en småstad där gränserna mellan verklighet och minnen suddats ut" enligt HBO Nordics egna beskrivning.

Sharon Stone spelar Olivia Lake, en hyllad barnboksillustratör och författare, och Garrett Hedlund gör rollen som Joel, bartender och aspirerande konstnär, som får flytta in i hennes lediga stuga. Men det första avsnittet inleds direkt med att hon har blivit mördad och han står som huvudmisstänkt. Är det verkligen så enkelt? Med tillbakablickar under seriens gång utforskas de senaste åren i deras liv, samtidigt som fler misstänkta kliver fram.

Som tur är slipper tittarna vänta alltför länge för att få sina svar. "Mosaic" kommer släppas i ett ovanligt (och tacksamt binge-vänligt) format med ett avsnitt om dagen, med start tisdag. Resterande avsnitt blir alltså tillgängliga onsdag, torsdag, fredag tills serien avslutas med ett dubbelavsnitt lördagen 27 januari.
 
 
Men mordmysteriet är i första hand designat för en helt annan slags upplevelse. I höstas släpptes alla scener inklusive bonusmaterial - tidningsurklipp, e-mail och annat - i den experimentella appen Mosaic. Där fick användarna själva välja vem de skulle följa, och i vilken ordning de skulle få se händelseförloppet. Tyvärr finns appen bara tillgänglig i USA, här får vi nöja oss med ett mer traditionellt upplägg.

Soderbergh förklarar i en läsvärd intervju med Vulture att han hade en idé där "film eller serie möter tv-spel", med ett mordmysterium att knäcka:

- Vi kom till en punkt då vi behövde mer pengar till appen. Jag gick till HBO och föreslog en linjär tv-version av serien i sex delar, mot att de gav oss pengarna vi saknade. De sa "absolut". Jag tänkte sedan inte mer på tv-version förrän appen var färdig, för det tog oss så lång tid att komma fram till den rätta strukturen (...) Sen blev jag orolig att serien skulle kännas som en mindre tilltalande version av appen. Men jag kom på att jag hade en del bortklippta bitar som skulle vara kul att lägga in igen.

MovieZines recension av "Mosaic" publiceras inom kort. Till dess, kolla in trailern nedan:
 
 
I övriga roller syns Frederick Weller, Jennifer Ferrin, Beau Bridges, Paul Reubens, Devin Ratray, James Ransone, Jeremy Bobb, Michael Cerveris och Maya Kazan.

Kommer ni kolla in "Mosaic"? Kommentera nedan.
| 21 januari 2018 15:00 |