Serie

Skribent

Patrik Jonsson

27 februari 2014 | 19:01

Premiär för lovande "The Red Road"

Premiär är det faktiskt redan ikväll i USA på Sundance Channel, när serien når Svea-riket är dock fortfarande okänt.

Ifall ni gillar en välproducerad dramathriller, denna signerad manusförfattaren av filmen "Prisoners", eller helt enkelt diggar Jason Momoa, ja då gör ni nog bäst i att notera denna!

AMC-ägda Sundance Channel är verkligen en kabelkanal på uppgång, med framgångsrika, hyllade samt färska serier som "Rectify" och "Top of the Lake" i bagaget har de definitivt bevisat att de i framtiden kommer att vara en kanal att räkna med. Sundance Channel har dock existerat redan sedan 1996, faktiskt grundad av självaste Robert Redford, men har i många långa år lagt sin fokus på att sända film, speciellt med fokus på smalare filmer. Visserligen gjordes några försök på egna produktioner under 00-talet men det var aldrig något som riktigt hittade någon större publik. Efter att serien "Restless" vann två Emmys 2012 fick verkligen kanalen en kick i arslet och sedan dess har den gått fram som en ångvält, både hos publik, kritiker och på prisgalor. Kan nu även dramathrillern "The Red Road" sålla sig bland deras framgångssagor? Ja det är faktiskt "ganska" mycket som talar för det.

Detta år är verkligen packat med nya stora satsningar där ute i TV-världen; "True Detective", "Wayward Pines", "The Strain", "Penny Dreadful" och TV-serierversionen av "Fargo" bara för att nämna några, konkurransen är med andra ord stenhård. "The Red Road" har därför hamnat lite i skymundan, men jag personligen har alltid känt att detta mycket väl kan vara en underdog man nog inte helt ska räkna bort, tvärtom. Jag menar, titta bara på "Rectify" som kom som från ingenstans ifjol, en serie vi dessutom inom kort kommer att få se en andra säsong av. Sundance kör ungefär med samma taktik vad det gäller just "The Red Road", man liksom testar temperaturen genom att först släppa en liten kortare första säsong och ifall den sedan blir en succé ala "Rectify" kommer den med ganska stor säkerhet att få en längre tillika andra säsong.

Så vad handlar "The Red Road" om då? Ja detta kommer att kretsa väldigt mycket kring motsättningarna mellan familjen Jensen, med sheriffen Harold (Martin Henderson) i spetsen och Philip Kotus (Jason Momoa) en ytterst farlig medlem av Ramapostammen. En indianstam som är namngiven efter Ramapobergen vilka ligger belägna strax vid gränsen mellan staterna New York och New Jersey i USA. Efter en slags cover-up, vilken kommer att ge sig till känna i pilotavsnittet, involverande Harolds fru Jean Jensen (Julianne Nicholson), tvingas Harold in i ett slag partnerskap med den fruktade Philip Kotus, en pakt han förmodligen aldrig skulle ha gett sig in i. Detta var naturligtvis mycket kortfattat, men tänk lite anor från "Hatfields & McCoys" fast placera det hela i nutid och med ett helt annat "dilemma".

Bakom serien står alltså Aaron Guzikowski och detta lovar inte lite. Ni som sett fjolårets höjdarthriller "Prisoners" kanske redan har lagt detta namn på minnet, men för er glömska eller för er som helt enkelt inte har sett filmen kan jag berätta att Guzikowski är manusförfattaren bakom succén. Guzikowski har inte bara skapat och skrivit "The Red Road", han står dessutom som huvudproducent tillsammans med Bridget Carpenter ("Friday Night Lights"). Regissören är heller ingen amatör, bakom kameran står nämligen James Gray, en kille som har filmer som "We Own the Night", "The Yards", "The Immigrant", samt "Little Odessa" i sitt CV.

Personligen tror jag att detta kommer att bli en serie att räkna med, vi har en riktigt grym kanal som verkligen skapar välproducerade och snygga serier, en regissör som är att räkna med och en manusförfattare samt skapare som verkligen är på uppgång, jag menar "Prisoners", kom igen. Skådespelarna är det heller inget fel på, i rollistan finns även Tom Sizemore, Nick Gomez och Lisa Bonet.

"The Red Roads" första säsong kommer att bestå av sex avsnitt och premiär är det alltså i USA ikväll på Sundance Channel och här mina vänner har ni en trailer;Vad tror ni alla där ute, kan "The Red Road" göra en "Rectify" och bli en minst lika omtalad favorit eller kommer den att falla platt? Ni vet vad jag tror, men vad tror ni? Kommentera gärna nedan!
| 27 februari 2014 19:01 |