Film

Skribent

MovieZine

15 september 2023 | 08:30

Kritikerna om "Avgrunden": Den svenska katastroffilmen är ingen katastrof

"Intensiv armageddon-stämning" gillas - men för mycket "relationstjafs" sågas i dagens recensioner.
En ny svensk katastroffilm har landat på bio. I "Avgrunden" har gruvan i Kiruna fått nog och skapar slukhål över hela staden. Tuva Novotny i rollen som säkerhetschef får en kämpig dag: här gäller det både att varna befolkningen och hålla ihop sin familj.
 
Regissören Richard Holm har sneglat mot norska katastroffilmer och fått en hyfsat budget på 90 miljoner kronor för att skapa något liknande. Förväntningarna har varit höga på SF Studios storsatsning. Vid dagens biopremiär tycker kritikerna att Holm borde ha lagt mer tid på filmens manus, men de mer dramatiska actionscenerna lyfts fram som häftiga och sevärda.

MovieZines recension av "Avgrunden" hör till de mest positiva: "En hyfsat härlig åktur som för oss rätt ner i gruvan. Allra bäst är de mäktiga panorama-filmningarna över det vackra landskapet, jävla anamman i Felicia Maximes karaktär och när skaparna låter bilden tala för sig själv. Det skakar inte om min värld på ett revolutionerande sätt, men viljan och ambitionerna visar absolut att det går att tänka stort även i lilla Sverige". Charlotte Brange delade ut en 3:a i betyg.
 
 
Gladast är Nöjesguiden som skriver: "Ambitionerna finns där och är inte felplacerade. "Avgrunden" visar att det går att göra effektfull bra svensk genrefilm."
 
"En välgjord svensk katastroffilm om en familj i ett krisande Kiruna. Spänning som följer mallarna för hur Hollywood brukar sköta genren. På gott och ont", tycker Aftonbladet med 3 plus i betyg.
 
En 3:a blev det även hos DN, som lyfter fram "intensiv armageddon-stämning" och ser ett hopp för svensk genrefilm. "Dramat har sina brister men actionscenerna sitter där de ska."
 
GP:s skribent var mindre imponerad. Han skriver att filmen "inleds snabbt och effektivt, men sedan går flera scener på tomgång. Den hade mått bra av mer katastrof och mindre relationstjafs inom familjen."
 
Att filmens manus lider av brister speciellt när det kommer till relationerna återkommer i flera recensioner. "Svenska katastroffilmen Avgrunden har maffiga specialeffekter – men borde lagt mer tid på manuset", tycker Kulturnyheterna och delar ut en 2:a i betyg.
 
"Avgrunden" går upp på bio idag. Kommer du se filmen?
| 15 september 2023 08:30 |