Film

Skribent

Daniel Feldt

22 juni 2010 | 11:20

Postermagin hos Star Wars

Bröderna Hildebrandt var med om att skapa en av 70-talets mest kända posters med sitt bidrag till den första Star Wars-filmen.

Luke & Leia i förgrunden i en karg terräng och vad som enbart kan vara en olycksbådande och framträdande hjälm i bakgrunden tillsammans med rymdskepp och fascinerande planet. Vi är många som stirrat på den i timtal och har du inte gjort det så känner du säkerligen igen den när du ser den.

Originalteckningen för postern skapades av Tim och Greg Hildrebrandt på bara 36 timmar och godkändes direkt av George Lucas - men han ville få till två ändringar innan den blev den slutgiltiga postern som såldes till allmänheten.

Kan du hitta ändringarna?

Originalteckning (klicka på bilden för att se hela):

Slutgiltig poster (klicka på bilden för att se hela):

Ja, du har rätt. C-3PO och R2D2 lades till och signaturen gjordes större. Men för att vara helt korrekt så var detta faktiskt inte den första versionen av postern. Hildebrandts poster är en tolkning av en teckning från konstnären Tom Jung som gjorde den officiella postern som användes på amerikanska biografer.

Tom Jungs poster (klicka på bilden för att se hela):

Tom Jungs första teckning innehöll inte heller C-3PO eller R2D2. Dessa lades till i efterhand av posterkonstnären Nick Cardy i samband att Jungs version blev en poster.

Oavsett version, jag föredrar personligen Hildebrandts version, så är de magiska att titta på. Vem skulle inte vilja se den här filmen när man vandrar förbi en biograf?

Ska man prata om vilken poster som är den första som någonsin kom ut för "Star Wars" så gjorde Howard Chaykin den absolut första. Den skapades för att göra reklam för filmen och såldes för 1,75 dollar under 1976 års World Science Fiction Convention i Kansas City och Comic Con i San Diego.

Comicon-poster (klicka på bilden för att se hela):

Även om det skapades posters för de tre senare filmerna på samma sätt, vackert tecknade av Drew Sturzan, så fångade de aldrig magin. Åtminstone inte hos mig.

Vill du veta ALLT om Star Wars-poster och de olika versionerna som finns. Ta en titt hos StarWarsMoviePoster.com.

| 22 juni 2010 11:20 |