Film

Skribent

MovieZine

13 juni 2020 | 18:00

Deras podcast guidar dig genom världens bästa filmer

Kan man kalla sig för filmälskare, men samtidigt inte ha sett alla filmer på IMDB:s topp 100-lista? Den funderingen fick Viktor Estemar Landegren och Fredrik Billberg att starta podcasten 100MiCC.
Du som trogen läsare kan bli stödmedlem på MovieZine. Backa oss med 20 kr i månaden och få VIP-förmåner. Läs mer här…
 
Bioaktuella filmer är något som ofta blir ett samtalsämne bland vänner. Det räcker med att någon slänger ur sig att “jag var på bio i helgen och såg...”, sen har alla kastat sina åsikter i ansiktet på varandra... utan att direkt ha pratat om den faktiska filmen. Filmens foto, manus eller roliga fakta får sällan utrymme. Det blir ofta inga djupgående diskussioner utöver om man antingen tyckte om den eller inte.

Snabbt dör filmsnacket ut om någon sedan börjar prata om en 35 år gammal film med en speltid på nästan tre timmar. Du är nästan garanterad att inte få diskutera små ubåts-modeller från filmen “Das Boot” eller om pianotangenterna som Mozart spelar på i filmen “Amadeus” faktiskt till 100% stämmer överens med verkligheten.

Vännerna Viktor Estemar Landegren och Fredrik Billberg började spåna på hur de skulle kunna råda bot på allt detta, samtidigt som de kunde få snacka mer djupgående om riktigt bra filmer. Ur John Hurts bröstkorg föddes 100MICC Podcast, menad att beta av IMDB:s topplista, från plats 100 till 1.
 

IMDB:s bästa filmer - men inte Charlie Chaplin

 
MICC står för “Men Inte Charlie Chaplin” eftersom ingen i duon är ett stort fan av stumfilm. Istället för att prata om de fyra Charlie Chaplin-filmerna på listan så handlar de avsnitten istället om filmer som de själva anser vara värd en plats på den berömda listan. Avsnitt 2 av 100MICC handlar exempelvis om filmen “In Bruges” när det i själva verket är Charlie Chaplins “The Kid” som har placering 99.

– Vår tanke är inte att försöka bilda filmälskare eller cineaster. Vi vill öka intresset hos människor att faktiskt sätta sig och titta på det där tre timmar långa svartsjukedramat om Mozart eller den där svartvita krigsfilmen om andra världskriget. Vi vill sedan vara de kompisarna som vill snacka om filmen efteråt. Eller så kan man åtminstone höra oss dissekera den i ett helt avsnitt, säger Viktor.

– Vad vi upplevt är hur fantastiska filmerna kan vara när du har någon att dela dem med och hur intressant det är att få veta bakgrunden till filmerna. Att få ett större djup och förståelse för de utmaningar som skaparna har haft, samt all annan kuriosa som ger filmen personlighet, tillägger Fredrik.
 
Podcasten har veckans film som huvudfokus men inleder alltid avsnitten med olika segment som filmnyheter, quiz, tankeexperiment eller lyssnarfrågor. 
 
100MICC Podcast har snart hunnit gå igenom en fjärdedel av listan och släpper ett nytt avsnitt varje tisdag. På tisdag släpps placering 72 där det pratas om Sergio Leones ”Once Upon a Time in America”. 
 
| 13 juni 2020 18:00 |