Spel

Skribent

Anders Eklöf

15 februari 2024 | 16:00

Playstation vill släppa sina exklusiva spel till PC tidigare

Playstation hoppas på att sälja fler spel och därmed tjäna mer pengar genom att släppa sina storspel till andra format, efter att de har missat sitt försäljningsmål.
Under de senaste åren har allt fler Playstation-exklusiva spel för eller senare släppts till PC, som "Marvel's Spider-Man", "Death Stranding", "Final Fantasy VII Remake", "God of War", "The Last of Us" och "Horizon Zero Dawn".
 
Nu meddelar företaget att de gärna skulle vilja släppa sina stora titlar till PC tidigare. "God of War" släpptes till exempel till Playstation 4 under 2018, för att sedan komma till PC cirka fyra år senare. Det är alltså en tidsperiod som Sony skulle vilja förkorta.
 
Det är något som Sony-chefen Hiroki Totoki har sagt i ett samtal med aktieägare, där han menar att Playstation måste bli mer aggresiva när det gäller att "höja sina intäkter" med spel till andra plattformar. Han förtydligar att det inte handlar om Xbox eller Switch.
 
 
Häromdagen kunde vi nämligen berätta att Sony misslyckats med sitt mål att sälja 25 miljoner Playstation 5-konsoler under det pågående räkenskapsåret, samt att konsolen befinner sig i det senare stadiet av sin livscykel. Samtidigt gick de ut med att spelstudior på Playstation jobbar på flera stora projekt, men att de tidigast släpps i april 2025
 
Ett sätt att göra det skulle till exempel vara att släppa spel som "Marvel's Spider-Man 2" till PC tidigare, för att skapa en större marknad och därmed tjäna mer pengar.
 
Det är långt ifrån vad Playstation Studios-chefen Herman Hulst sa under 2022. Då sa han att PC-spelare får vänta "minst ett år" innan deras förstapartsspel kommer till datorer. Tidigare i februari fick vi dock det populära "Helldivers 2" till PS5 och PC samtidigt.
 
Om det här innebär att vi kommer få kommande spel som "Wolverine" eller uppföljare till "Spider-Man" eller "God of War" till konsoler och PC samtidigt, är inte helt tydligt. 
 
Det händer mycket i spelbranschen den senaste tiden. Det ryktas till exempel att konkurrenten Microsoft planerar att släppa sina exklusiva titlar som "Halo" och "Starfield" till Playstation och Switch i framtiden.
 
Har du spelat några Playstation-spel på PC?
| 15 februari 2024 16:00 |