Spel

Skribent

Anders Eklöf

28 februari 2024 | 15:34

Playstation sparkar över 900 anställda och stänger studio

Stora studior som Naughty Dog och Insomniac Games drabbas av nedskärningarna. Dessutom har ett "Twisted Metal"-spel lagts ner.
Spelvärlden har den senaste tiden drabbats rejält av uppsägningar och nedläggningar, något som även påverkar de allra största inom branchen. Jättar som Microsoft (1900 personer), Epic och Embracer har bland annat varslat.
 
Nyligen gick även Sony Interactive Entertainment ut med att de säger upp runt 900 anställda, vilket är 8 procent av hela företaget. Det meddelade chefen Jim Ryan i ett pressmeddelande. 
 
Uppsägningarna drabbar anställda i alla regioner och flera studior. London Studio som ligger bakom "Singstar"-serien stängs bland annat helt och hållet, medan stora utvecklare som Naughty Dog, Insomniac Games och Guerrilla Games kommer behöva avskeda folk.
 
- Det här är otroligt begåvade personer som har varit en del av vår framgång och vi är väldigt tacksamma för deras bidrag. Branschen har dock förändrats enormt och vi måste förbereda oss för vad som ligger framför oss, säger Jim Ryan.
 
Playstation-chefen bekräftar även att ett antal spel har lagts ner, men delar inte med sig om vilka det handlar om. Jason Schreier på sajten Bloomberg rapporterar dock att ett "Twisted Metal"-spel av brittiska Firesprite har lagts ned, en spelserie som nyligen blev en relativt framgångsrik tv-serie.
 
- Även om det är utmanande tider, tyder det inte på bristande styrka hos vårt företag, vårt varumärke eller vår bransch. Vårt mål är att förbli skarpa och anpassningsbara och att fortsätta fokusera på att leverera de bästa möjliga spelupplevelserna nu och i framtiden, fortsätter Jim Ryan.
 
Det är alltid tråkigt att läsa om sånt här, så vi får hoppas att de som drabbas hittar nya jobb i branschen snart.
 
Tror du att nedskärningarna i spelbranschen kan påverka kvalitén på spelen?
| 28 februari 2024 15:34 |