Film

Skribent

Alexander Dunerfors

9 oktober 2012 | 12:45

"Play" utsedd till bästa nordiska film

Ruben Östlunds "Play" hade premiär i Cannes 2011, och har sedan dess tagit hem flera festivalpriser världen över. På årets Guldbaggegala belönades både regissören och filmens fotograf. Och än är det inte slut, i morse tilldelades Östlund och producent Erik Hemmendorff Nordiska Rådets Filmpris.

Priset delas ut varje år till en film av hög konstnärlig kvalitet och med stark förankring i den nordiska kulturen. Filmen ska utmärka sig genom sin konstnärliga originalitet samtidigt som den kombinerar och förädlar filmkonstens talrika element till ett övertygande och helgjutet verk.

I samband med offentliggörandet av årets prisvinnare säger Ruben Östlund och Erik Hemmendorff följande:
 
"Det är både fantastiskt och otroligt smickrande på samma gång att få ta emot Nordiska rådets filmpris. Även om vi under 2012 har rest runt med "Play" i fyra av de fem nordiska länderna och upplevt fantastiska reaktionerna och mottagandet av filmen, skulle vi aldrig ha vågat hoppas på att få priset i år, då konkurrensen har varit stenhård. 
 
Som filmproducenter måste vi hela tiden bidra till att utmana, undersöka och hålla kvar det särskilda nordiska uttrycket i våra filmer, även om det ibland kan vara svårt att peka ut specifika nordiska kännetecken. I både "Play" och vår tidigare film "De ofrivilliga" rör vi vid vår gränslösa rädsla för att tappa ansiktet och det är något som av många utanför Norden beskrivs som något typiskt nordiskt. Kanske har det rätt i det?
 
För oss kännetecknas en bra film av att det hela tiden ställs viktiga frågor till och om människan när det gäller det samhälle vi lever i. Och just samhället som de nordiska filmerna utgår från bidrar till att ge filmerna en särskild ton och karaktär. Det är kanske det som är speciellt kännetecknande för de filmer som utgår från de nordiska filmmiljöerna? Det er något vi måste jobba aktivt med för att uppnå med tanke på den dominans och inflytande som Hollywoodfilmen har på vårt uttrycksområde."

Övriga nominerade var "A Royal Affair" (Danmark), "The Punk Syndrome" (Finland), "Either Way" (Island) och "Kompani Orheim" (Norge).

Se "Play" på Film2home.se »

| 9 oktober 2012 12:45 |