Film

Skribent

Jenny Ahonen

26 juni 2015 | 17:00

11 sköna påskägg att spana efter i Pixars filmer

För den som gillar att leta efter gömda gobitar är en Pixar-produktion rena påskafton!
Inget annat filmbolag är så förknippat med insmygna referenser och internskämt som Pixar. Det är som om självaste påskharen skuttat igenom deras filmer och lagt ut cameos, hemliga koder och små nickningar.

De flesta påskäggen är snygga, och listigt utplacerade. Men en del är mer obskyra än andra. Hur många har du lyckats hitta? Vi drar av några, i svårighetsgrad, så får vi se.

Här är 11 Pixar-påskägg, av hundratals.I "Bilar"-serien dyker det då och då upp reklamskyltar med bekanta biofilmsnamn. Filmerna med biltema har helt klart låtit sig inspireras av tidigare Pixar-succéer.

Hur svår-spottad? Inte alls. Vi pratar om stora, lysande skyltar och namn som "Toy Car Story", "Monster Trucks, Inc." och "The Incredimobiles".Den lilla runda, gula bollen med en blå rand och en röd stjärna ser vi för första gången i kortfilmen "Luxo Jr." (vars huvudkaraktärer vi känner igen från Pixars logotyp) från 1986. Sedan dess har den studsat förbi i en rad Pixar-filmen, bland annat i "Toy Story".

Hur svår-spottad? The Luxo ball är, med sin färgstarka utformning svår att missa. Känner man igen den från tidigare filmer, så vet man när man ser den igen. I "Hitta Nemo", när en av fiskarna söker sig omkring efter en flyktväg från akvariet inne på tandläkarens kontor, ser vi en Buzz Lightyear-docka ligga på golvet.

Hur svår-spottad? Klart det hugger till i hjärtat när man får syn på Buzz Lightyear. Han går väl knappt att missa?"Den mystiska koden" A113 skymtar förbi i mer eller mindre varenda Pixar-produktion. Varför? Det kan du läsa om här.

Hur svår-spottad? Ibland VÄLDIGT (då tänker jag särskilt på "Modig"), ibland inte alls. Men den finns där någonstans, det kan du ge dig på.När Remy ränner runt i Paris i "Råttatouille" ser vi en bekant skugga på en av väggarna. Det är ju helt klart Dug från "Upp"!

Hur svår-spottad? Well... Älskar man "Upp" (och varför skulle man inte göra det? Den är ju en femma!), så känner man nog igen den där siluetten.Pizza Planet, en pizzeria med sci-fi-tema, bekantar vi oss med för första gången i "Toy Story". Om man bortser från "The Incredibles" har en delivery truck från pizzerian dykt upp i varje Pixar-film sedan dess. 

Hur svår-spottad? Det skiljer sig från gång till gång. Ibland ser vi Pizza planet-loggan klart och tydligt, ibland skymtar den förbi snabbt och långt bak i bagrunden. Men visst, för det mesta gäller det att man är på hugget.Wall-E är något av en horder. I hans organiserade skräphögar går det att hitta lite vad som helst, bland annat  en Rex-leksak som står intryckt mellan två bowlingkäglor.

Hur svår-spottad? Visst, han står lite skuggad - i ett hav av grejor - men har du väl fått syn på leksaken så råder det inga tvivel om vem det där tandiga flinet tillhör.I "Upp" ger Ellie Carl en läskflaskekapsyl. Märket, Grape soda, känner vi igen från en Buzz Lightyear-annons i "Toy Story".

Hur svår-spottad? Själva loggan ser vi klart och tydligt, men du får ha rätt bra minne för att se kopplingen.I "Hitta Nemo" sitter en ung pojke i tandläkarens väntsal med en serietidning i händerna. På omslaget skymtar vi en bekant figur. Visst är det Mr Incredible?

Hur svår-spottad? Rätt så jäkla. Först och främst hade inte "The Incredibles" premiär förrän året efter "Hitta Nemo". För det andra bär Mr Incredible inte sin röda dräkt. Men ändå, det är en rejäl haka, det där. Vi snackar antingen Mr Incredible eller Eddie Meduza. Som framgår i föregående punkt så gillar Pixar att nicka mot framtida produktioner i sina filmer. I både "Toy Story 3" och i "Modig" går det att hitta referenser till den planerade filmen "Newt".

Hur svår-spottad? Med tanke på att filmen "Newt" aldrig kom, så tycker jag att du kan förlåta dig själv om du har missat den här.Kocken Alfredo Linguine i "Råttatouille" har på sig "Incredibles"-kalsonger.

Hur svår-spottad? Äger du inte ett par likadana kallingar själv, så missar du den. 

Vilka av Pixars påskägg har ni själva upptäckt? Kommentera nedan.
| 26 juni 2015 17:00 |