LONDON COMIC CON

Skribent

Alexander Dunerfors

30 oktober 2015 | 18:00

"Outcast" är stark, intelligent - och inte en skräckserie

Skådespelaren Philip Glenister pratar om den efterlängtade nya demonserien från skaparen av "The Walking Dead".
Något döljer sig i mörkret i den amerikanska småstaden Rome. Vad det är, och hur det bekämpas, är frågor som tv-serien ”Outcast” ska försöka besvara i vår. Tio avsnitt sänds i början av 2016 på FOX. Med Robert Kirkman (”The Walking Dead”) som seriens skapare är den inte oväntat rejält hajpad på förhand.

Patrick Fugit (”Almost Famous”) spelar Kyle Barnes, en ung man som skärmat av sig från omvärlden då alla han möter verkar råka illa ut. Kyle har varit förföljd av en ond närvaro sedan barnsben, då hans mamma var besatt. När en ung pojke i staden drabbas av liknande problem behöver pastor Anderson hans hjälp vid en exorcism. 

Pastor Anderson spelas av Philip Glenister som under förra helgen presenterade serien på Comic Con i London.

- Han är en pastor i en småstad, han är storfisken i en liten damm så att säga. I hela sitt liv har han ägnat sig åt sitt kall, och åt att bekämpa demonerna som han tror bor inom alla. Han är en slags vilde, inte den vanlige prästen man ser. När vi först ser honom i piloten så dricker han whisky, spelar poker och kedjeröker med borgmästaren och polischefen. 

- Både Kyle och pastorn har ett förflutet. Under seriens gång inser vi att de båda behöver varandra mer än de vill erkänna. Har ni sett ”Rocky”? Jag är som Burgess Meredith, tränaren, och Kyle är Rocky.Båda slåss mot demoner från sitt förflutna, mer eller mindre bokstavligt talat, och säsongen kommer att ge oss flashbacks och nya mystiska karaktärer. Det gäller att hänga med i detaljerna, tipsar Glenister.

- Vi försöker oss på det ”Breaking Bad” gjorde så briljant. En intelligent serie som kan plocka upp gamla trådar, den underskattar inte publiken. Det är en slow-burner på ett sätt. Det som inte sägs är lika viktigt som det som sägs.

”Outcast” är inte bara en tv-serie, sedan 2014 berättar Robert Kirkman samma historia även i serietidningsform. Philip Glenister berättar:

- Jag visste inte mycket om Robert Kirkman innan det här. Jag läser inte serietidningar. Det var först när folk började prata om honom i och med framgångarna med ”The Walking Dead”, som jag förstod hur stor han var.

- Så jag fick en crash course i Kirkmania. Och jag upptäckte vilken fantastisk hjärna han har, hans visuella fantasi. Det är en underbar sak att förvandla en serietidning till ett tankeväckande drama med rika och komplexa karaktärer. Även de minsta rollerna är detaljerade och får omtanke. Vi får stor tillit till att göra vad vi vill med karaktärerna, han tycker att det är vår specialitet som skådespelare. Glenister berättar att varje avsnitt tar nio dagar att spela in. Sju avsnitt är inspelade hittills, det åttonde spelas in i veckan. Inte ens han själv vet hur säsongen kommer att sluta för hans del.

- Vi får aldrig veta vad som händer. Vi får manusen inför varje avsnitt. Jag har hållt mig borta från serietidningen för jag vill inte veta vad som ska hända med pastorn. Det blir mer spännande så. 

Han vill inte jämföra ”Outcast” med några moderna skräckfilmer:

- Det jag gillar med serien är att du kan inte kalla den för en skräckserie. Det finns övernaturliga element, ja, men den är smartare än så. Det kan se fantastiskt ut men utan story, utan karaktärer, så kommer folk inte titta. Berättelserna är det viktigaste, de är en del av vårt DNA från stunden vi föds. Jag ser det som en stark berättelse med jordnära karaktärer, med mörka men också ljusa sidor.

Till slut, vad tror Philip Glenister att serietidningens fans kommer att säga om tv-versionen?

- Om man oroar sig för sådant så kommer man aldrig göra det. Det här är min tolkning baserad på manuset, och Kirkman verkar nöjd med alla gör. Några kommer förhoppningsvis gilla det. Vi får se.

Kolla in trailern till "Outcast":


| 30 oktober 2015 18:00 |