Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

7 februari 2024 | 21:30

Peter Haber om att göra "Beck"-film nummer 50: "En fantastisk milstolpe"

"Beck - Dödläge" väntar runt hörnet och vi har pratat med Peter Haber om att göra 50 "Beck"-filmer, vilken som är hans favorit, och om Ingvar Hirdwall.
Det börjar lacka mot premiär för den senaste delen i långköraren "Beck". I samband med det fick vi en chans att sätta oss ner och prata med seriens evige huvudperson och mannen bakom titelkaraktären, Peter Haber.
 
"Beck - Dödläge" är film nummer 50 i serien. Hur känns det? Det är ingen dålig milstolpe.
 
- Det är en fantastisk milstolpe, men det känns. Ja, hur känns det? Förvånande. Det var ju tur att man inte visste det när vi började för det hade ju varit som att bestiga Mount Everest i badbyxor. Det hade inte gått, men nu är vi där och det har varit en fantastisk resa.
 
Har du själv sett “Beck - Dödläge” ännu?
 
- Jag väntar väldigt, väldigt för att kunna se filmen som film, och inte bara vara självfixerad och egocentrisk och uppleva att det går omkring någon jävla konstig figur bland ett antal väldigt begåvade och till och med ganska vackra andra skådespelare. Det gör inte filmen rättvisa. Så jag väntar så länge att det liksom har försvunnit lite ur kroppen, om du förstår vad jag menar. Då kan jag se filmen.
 
Har du någon favorit i serien? Antingen som film, eller som upplevelse under inspelningarna.
 
- Upplevelsemässigt är det naturligtvis fantastiskt att arbeta med så nära och kära kolleger. Jag har några filmfavoriter, till exempel gjorde vi en i allra första svängen som heter “Öga för öga”. Den hade ett otroligt intelligent manus. “Den svaga länken” tycker jag också hemskt mycket om.
 
- Men jag står ju för alla filmerna, så jag ska inte lägga fram någon favorit så att jag stör publiken. De kanske har sina egna favoriter och det får de gärna.
 
Ingvar Hirdwall gick ju tyvärr bort i våras, och under de här 50 filmerna så är det bara du och han som varit med i alla. Jag tyckte sista scenen var en fin avrundning på filmen och ett fint avslut för er båda.
 
- Hans bortgång kom som en chock, som en blixt från klar himmel, och det är ett stort hål som ingen kan fylla. Även för mig privat, för vi hade en privat kontakt också. Vi var ju bägge två otroligt förtjusta i och fascinerade av Harold Pinters dramatik. Enligt Ingvar världens bästa pjäsförfattare. Våra scener i “Beck” var lite Pinterska i sina absurditeter. Så det känns otroligt sorgligt.
 
Har du något minne från inspelningarna med Ingvar Hirdwall, som du kan dela med dig av?
 
- Det är bara många, många positiva minnen. Han var ju en sån otroligt varm och generös människa. Ett minne är att både han och jag led, och jag lider fortfarande, av höjdskräck. Balkongen är ju högt upp som fan och gatan nedanför är dessutom en backe så att hela synintrycket förstärks. Där skulle vi stå med en drink och vara lite avspända.
 
- Och alltid när vi spelade in de här balkongscenerna så var det svinkallt. De lyckades alltid lägga in dem när det var som absolut kallas så händerna gick så här och båda av skräck och kyla. Men vi klarade av det.
 
"Beck - Dödläge" har premiär på TV4 Play+ på fredag, den 9 februari.
 
 

Läs också: Beck-filmerna fortsätter efter nummer 50

 
 
| 7 februari 2024 21:30 |