Film

Skribent

Alexander Svensson

4 december 2023 | 13:00

Mikael Persbrandt har redan spelat Hammarskjöld en gång - i actionfilm på Netflix

Hade du koll på att julens storfilm inte är Mikael Persbrandts första gång som internationell toppdiplomat?
Hammarskjöld” är nästa svenska storfilm, och följer den svenske diplomaten och FN-generalsekreteraren Dag Hammarskjöld i upptakten till flygkraschen som tog hans liv 1961. I huvudrollen ser vi ingen mindre än Mikael Persbrandt. Men vad alla kanske inte vet är att det här inte är första gången Persbrandt gestaltar Hammarskjöld.
 
2016 gjorde Netflix krigsfilmen “The Siege of Jadotville” med Jamie Dornan i huvudrollen., Filmen handlar om de irländska FN-soldater som stred vid Jadotville, Kongo i september 1961. Striden avslutades bara en dag innan Dag Hammarskjölds död, och var en del av Kongokrisen, som var en av de konflikter Hammarskjöld hanterade i sin roll som generalsekreterare för FN. Således är han en av filmens karaktärer och det är Mikael Persbrandt som spelar honom. Persbrandt sade 2016 såhär till HBL om rollen i filmen:
 
- Det här var en liten roll med en hedersam bakgrund.
 
Persbrandt som Dag Hammarskjöld i "Hammarskjöld". 
 
I "Hammarskjöld" är rollen större, men bakgrunden lika hedersam. Att vid två separata tillfällen ha blivit vald till att spela Hammarskjöld måste kännas smickrande, med tanke på vilken imponerande figur han var. Att Persbrandt fått spela honom två gånger är dock kanske inte så märkligt: helt olika till utseendet är de inte, och Persbrandt är en av Sveriges högst skattade skådespelare.
 
Den som letar efter något kul att göra i mellandagarna kan alltså ha ett Persbrandt-som-Hammarskjöld-maraton och kika på både "Hammarskjöld" och "The Siege of Jadotville". "Hammarskjöld" går upp på biografer den 25 december, och "The Siege of Jadotville" finns att streama på Netflix.
 
Har du sett Persbrandts tolkning av Hammarskjöld i “Siege of Jadotville”? Är du taggad på "Hammarskjöld"?
 
| 4 december 2023 13:00 |