Skribent

MovieZine.se

30 april 2013 | 15:15

Pengadragande filmgenrer på bioduken

Filmerna med små budgetar är de som har störst chans att dra in storkovan.

Visst är det ingen hemlighet att de filmer som erhållit de största budgetarna ofta är populärast på biograferna. Men när man börjar prata om de filmrullar som dragit in störst vints på biograferna är det lätt hänt att man genast tänker på stora Hollywoodsuccéer som "Avatar", "Titanic" och "Pirates of the Caribbean".

Vad man missar i slutsatsen är att dessa filmer är inte de som drar in mest pengar till sina filmstudios utifrån sin produktion mätt. Tvärtom är det oftast filmer med små budgetar som drar in störst vinst procentuellt sett. Genom att kika på en lista över de filmer som givit filmbolagen störst vinst har vi tagit fram en lista över de filmgenrer som verkar vara mest vinstgivande.

Actionäventyr

Filmer inom actionäventyrsgenren är kända för att synas på löpsedlarna för rekord efter rekord i biljettförsäljningen. Vad man samtidigt måste tänka på är att höga försäljningssiffror oftast är lika med höga budgetsiffror. Detta betyder att dessa filmer drar in stora summor pengar men gentemot sin budget blir vinsten in särskilt stor. Typiska exempel hittar du i "John Carter", "Robin Hood" och "Guldkompassen".

Drama, Romantik & Komedi

Eftersom drama-, komedi- och romantikfilmer ofta har relativt små budgetar på grund av avsaknaden av specialeffekter och påkostade kulisser blir dessa filmers vinster ganska stora. Om biljettförsäljningen får skjuss genom popularitet utifrån till exempel Oscarsnomineringar kan en billig komedi på så sätt dra in enorma vinstsummor. Bland sådana filmer hittar du bland annat "Napoleon Dynamite" och "Borta med vinden".

Dokumentärer

Genom sitt sparsamma utbud gällande skådespelare, filmteam, specialeffekter och kändisar är det ganska enkelt att göra en bra dokumentärfilm på en relativt snål budget jämfört med vad det kostar att skapa en stor Hollywoodfilm. När dokumentärer får uppmärksamhet genom till exempel media eller genom kända händelser kan de således ofta gotta sig i skyhöga vinster. Exempel på populära dokumentärer som skapas på minimala budgetar är anti-McDonaldsfilmen "Super Size Me" och den livslånga skapelsen "Tarnation" som kostade ynka $218.

Skräck & thrillers

Skräckgenren är en annan sådan kategori som skapar enorma vinster utifrån sina små budgetar. Ett typexempel är den populära skräckrullen "Paranormal Activity" som bara kostade $15000 och hade en bruttobiljettförsäljning på över $160 miljoner. Andra skräckfilmer som dragit in storkovan, trots att ingen kommit i närheten av "Paranormal Activity", är bland andra "The Blair Witch Project", "Night of the Living Dead" och "Friday the 13th".

Så här inför sommarens alla nya, spännande biofilmer kan du dessutom samla bonuspoäng på allt från biobiljetter till popcornbunkar med American Express smarta betalkort.

| 30 april 2013 15:15 |