Film

Skribent

Alexander Kardelo

17 september 2023 | 20:00

Detaljen du missade i "Avgrunden" - regissörens blinkning till en svensk kultfilm

Richard Holm berättar för MovieZine hur en hämndthriller från 1973 gav namn åt Tuva Novotnys rollfigur Frigga Vibenius.
Bioaktuella "Avgrunden" har onekligen sneglat mot både Roland Emmerichs undergångsfilmer och norska katastrofdraman, för att leverera omskakande spänning på svensk mark.
 
Men ett av filmens påskägg är en blinkning åt ett otippat håll: nämligen kultfilmen "Thriller - en grym film" från 1973. Där spelar Christina Lindberg en hämndlysten kvinna vid namn Frigga. Inga likheter i övrigt... men regissören Richard Holm tyckte om namnet så mycket att Tuva Novotnys karaktär fick bära det i "Avgrunden". Han berättar för MovieZine:
 
- Du känner väl till filmen ”Thriller” med Christina Lindberg? Hon heter ju Frigga i filmen, och regissören heter Bo Arne Vibenius. Därav Frigga Vibenius, och hennes pappa vars namn står på plaketten heter Bo Vibenius. Det är ett litet easter egg. För vi tyckte det var en så jävla kul film. Det var en sån film som var totalförbjuden, man fick aldrig se den, men sen i videoåldern dök den upp till slut.
 
 
- Det kom inte ifrån att vi ville skapa ett easter egg, men vi tyckte att Frigga var ett så jäkla bra namn för vår huvudkaraktär. Och när vi väl satte hennes namn så lekte vi lite kring det, säger Richard Holm. 
 
Det är ju inte första gången som Vibenius våldsamma "Thriller" inspirerar filmskapare. Självaste Quentin Tarantino är så pass förtjust att han har kallat den för "den råaste hämndfilm som någonsin gjorts". Dessutom är den enögda mördaren Elle Driver i "Kill Bill" (2003) starkt inspirerad av Lindberg och hennes Frigga.
| 17 september 2023 20:00 |