Film

Skribent

Alexander Svensson

10 december 2023 | 08:00

På tv ikväll: Steve Coogan och Rob Brydon i brittisk roadtrip-komedi utan manus

En humoristisk och kulinarisk roadtrip genom England säger man väl inte nej till?
Vad får du om du lägger ihop två brittiska komiker, en drös flådiga restauranger och en gnutta medelålderskris? Det blir såklart “The Trip”, komedifilmen där Steve Coogan och Rob Brydon spelar sig själva och bilar runt i England för att undersöka restaurangutbudet.
 
Filmens premiss är simpel: Steve Coogan har fått i uppdrag av brittiska tidningen The Observer att åka på en restaurangturné runt norra England. När hans grekiska flickvän vägrar följa med så tvingas han istället ta sällskap av komikerkollegan Rob Brydon, och tillsammans kör de sedan genom England, käkar mat, härmar Michael Caine och retar gallfeber på varandra.
 
“The Trip” är ursprungligen gjord som en sitcom-serie, och filmen är ett resultat av att regissören Michael Winterbottom klippt ihop avsnitten till en långfilm. Varken filmen eller serien har något manus i egentlig mening, och inte heller någon manusförfattare. Istället är allt gnabbande mellan Coogan och Brydon improviserat på plats. Improvisation förekommer förvisso i många filmer, men att är byggda på det till den grad att ingen ens brytt sig om att skriva ett manus är inte lika vanligt.
 
“The Trip” är lustigt nog inte heller första gången som Coogan och Brydon spelar fiktionaliserade versioner av sig själva. Det började redan 2005 i komedin “A Cock and Bull Story”, även den regisserad av Michael Winterbottom, som uppenbarligen verkar gilla att göra film av Coogan och Brydons upptåg.
 
Alla som är lockade av att hänga med Coogan och Brydon på en roadtrip rik på både mat och skratt kan slå på SVT24 klockan 20:00 ikväll. Dessutom finns “The Trip”, tillsammans med sina tre uppföljare (yes, Coogan och Brydon har åkt på fler kulinariska bilresor) alla att se på SVT Play fram till den 7 januari. I uppföljarna besöker Coogan och Brydon varmare breddgrader i Italien, Spanien och Grekland, vilket kanske kan kännas lockande för många svenskar såhär mitt i december.
| 10 december 2023 08:00 |