Film

Skribent

Alexander Svensson

15 december 2023 | 06:00

På tv ikväll: Storslaget fantasyäventyr från 2002 - den mest episka striden som visats på film

Återvänd till Midgård i en av filmhistoriens mest episka filmer, vars inspelning nästan tog livet av en av huvudrollsinnehavarna.
Sagan om Ringen”-trilogin är en av tidernas främsta filmtrilogier, och många av seriens höjdpunkter finns i den andra filmen, “Sagan om de två tornen”, som händelsevis visas på kanal 5 ikväll. Det är här vi får se relationen mellan Frodo och Gollum etableras. Vi får bevittna ett av filmhistoriens bästa slag vid Helms klyfta. Och vi får möta många nya och fascinerande karaktärer, som Treebeard, kung Theoden och Eowyn.
 
“Sagan om de två tornen” tar vid där den första filmen slutar. Brödraskapet är splittrat. Frodo och Sam fortsätter sin resa mot Mordor, Merry och Pippin förs mot Isengård av ett band uruk-hai-orcher och Aragorn, Legolas och Gimli är dem i hälarna. Samtidigt förbereder den fallne trollkarlen Saruman ett anfall mot kungariket Rohan.
 
Det finns mycket att säga om “Sagan om de två tornen”, men man kommer inte ifrån att det här verkligen är den delen av trilogin där Andy Serkis får skina allra mest i rollen som den tragiske Gollum/Smeagol. Med hjälp av på tiden banbrytande motion-capture-teknik och Serkis fantastiska skådespel så gjorde Peter Jackson Gollum till en ikonisk karaktär i filmhistorien. Scenen där Gollum har en intern monolog mellan sina två personligheter hör till en av trilogins abslout bästa ögonblick, och Andy Serkis stjäl varje scen han är med i.
 
Gollum är dock långtifrån filmens enda behållning. Kriget mellan Isengård och Rohan är både mörkt och spännande. Ingenannanstans i trilogin får vi se lika stort fokus på hur krig drabbar vanligt folk som i “Sagan om de två tornen”. En av filmens styrkor är att man inte bara går direkt på action, utan ger karaktärerna vid Helms klyfta tid att stanna upp, tveka, tillochmed frukta striden som väntar, vilket gör den allt mer mäktigare när den sedan inträffar.
 
Inspelningen av filmen var inte en dans på rosor för Viggo Mortensen.
 
Striderna ger också Viggo Mortensens Aragorn möjlighet att ta plats som den ledare han måste bli. Inspelningen av filmen tog dock nästan livet av Viggo Mortensen: i en scen där Aragorn faller ner i en flod så var Mortensen nära att drunkna efter att han drogs ner under vattnet av en kraftig ström. Mortensen själv berättade många år senare om upplevelsen i en intervju med People
 
- Jag minns att jag tänkte, nu är det dags. Det här är slutet.
 
Som tur är lyckades skådisen ta sig upp till ytan, och överlevde. Det var dock inte hans enda obehagliga upplevelse under inspelningen: han lyckades även bryta ett par tår i en scen där han sparkar en orchhjälm.
 
They're taking the hobbits to Isengard!
 
“Sagan om de två tornen” är (liksom de två andra “Sagan om Ringen”-filmerna) ständigt sevärd. Den har några av trilogins mörkaste och starkaste stunder, effekter som håller än idag, fantastisk musik av Howard Shore, och berättar en stark och hoppingivande berättelse. Som ett fan av Legolas, Orlando Bloom och alver i allmänhet måste jag dessutom påpeka att det här filmen där Legolas både surfar på en sköld och uppfinner ett helt nytt sätt att ta sig upp i sadeln på en häst på.
 
Vill du återvända till Midgård ikväll så ska du slå på kanal 5 klockan 22:00. Filmen finns även att hyra och köpa på digitaltjänster som SF Anytime eller Viaplay.
 
Vilken av "Sagan om Ringen"-filmerna är din  favorit?
 
| 15 december 2023 06:00 |